Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisse senetleri, dün hisse değerlerini 1 trilyon dolar eriten düşüşün ardından bugün, Fed toplantısında finans piyasalarında güveni artıracak açıklamaların çıkması beklentisinin etkisi ile yukarıda açıldı.

 Bank of America Corp. ve Citigroup Inc., dünkü yüzde 16'yı aşan düşüşlerin ardından en az yüzde 4.9'luk ralli yaptı. Dünyanın en büyük ilaç üreticisi Pfizer Inc., Goldman Sachs Group Inc.'nin tavsiye listesine girmesinin ardından yüzde 2.3 yükseldi. ABD'nin en büyük altın üreticisi Newmont Mining Corp., altının rekor seviyelere çıkmasının etkisiyle yüzde 0.6 değer kazandı.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 1.2 yükselerek, New York saati ile 09:34'te 1,132.77 puana çıktı. Gösterge endeks dün yüzde 6.7 düştü ve rapor edilmiş karların 12. katı bir seviyede seyretti. Bu, Mart 2009'dan bu yana en düşük değerlemeyi işaret ediyor. Dow Jones Endeksi ise 114.28 puan ya da yüzde 1.1 yükselişle 10,924.13 puana ulaştı.

ING Investment Management'ın New York ofisinden Paul Zemsky, "Çok çabuk ve çok fazla düştük" dedi ve "Çok fazla aşırısatış durumunda olmamızdan dolayı bir sıçramanın arefesindeyiz. Fed'in duruma istikrar akzandırmaya çalışacağını ve durum daha kötüleşirse daha fazlasını yapma konusunda güçlü bir taahhütte bulunacağını düşünüyoruz" yorumunda bulundu.

ABD'de hisse senetleri dün, S&P'nin ABD'nin kredi notunun düşürmesinin ekonomik yavaşlamayı kötüleştireceği endişeleriyle, hızlı bir düşüş gösterdi ve gösterge endeksler Aralık 2008'den bu yana en hızlı düşüşlerini kaydetti. S&P 500 Endeksi son üç günde yüzde 11 düştü ve bu düşüş Aralık 2008'den bu yana en kötü gerilemeyi işaret ediyor. Endeks bu düşüşle birlikte Eylül ayından bu yana en düşük seviyesine indi. S&P 500 Endeksi ayrıca, 29 Nisan'da gördüğü bu yılın zirvesinden yüzde 18 düştü ve yüzde 20 düşüşle başlayan "ayı piyasasına" oldukça yaklaştı.