Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'den Hande Berktan'ın sorularını yanıtlayan İstanbul Altın Borsası Başkanı Osman Saraç, yatırımcıların her seviyeden altına yatırım yapabileceklerini söyledi. Türkiye'de 100 milyar dolara yakın yastık altında altın olduğunu söyleyen Saraç, yeraltında da 700 tonluk kullanılabilir altın rezervinin olduğunu açıkladı.
 
Global krizin panik havasına dönüştüğünü söyleyen Osman Saraç, bu dönemde altına olan talebin sürekli arttığına ve bu artışın da fiyatlara yansıdığına işaret etti. Saraç, ''ABD'den gelen üretim, işgücü, yönetim ve en son kredi notu ile ilgili olumsuz haberler, Euro Bölgesi'nde süregelen çok başlı ve bir türlü sonuç alınamayan olumsuz hava anlaşılıyor ki altına olan talebi daha da artıracak. Artan talep altının onsunu 1.775 dolar seviyelerine ulaştırmış durumda. Bunun bir miktar daha üzerine çıkması mümkün. Yoğun talep devam ediyor. Sadece bireysel ve kurumsal yatırımcılardan değil, 10 yıldır hiç altın alımı yapmamış merkez bankalarının bile altın alımı yaptıkları düşünülürse krizin boyutunun derinleşerek devam edeceğini tahmin edebiliriz. Yatırımcının talebi de fiyatlara yansımış durumda. Şu an için 1.775 -1.800 dolar seviyeleri artık normal seviyeler olarak görülüyor. Bu yıl için 1 ay öncesine kadar 1.700 dolar öngörülürken bugün, 1.800 dolar yıl ortalaması olarak karşımıza çıkıyor" dedi. Saraç, artışın bir miktar daha da devam edebileceğini belirtti.
 
''BANKALARDAKİ ALTIN HESAPLARI 3.2 MİLYAR DOLARA ULAŞTI''
 
Türkiye'deki bankalardaki altın mevduatı hakkında da bilgi veren Osman Saraç, 3.2 milyar dolar büyüklüğe ulaşan altın hesabı olduğunu söyledi. Saraç ''Vatandaşımızın sağduyulu bir şekilde tasarrufa yönelmiş olduğunu görüyoruz. BDDK verilerine göre bankalarda Haziran sonu itibarı ile altın repo hesaplarının varlığı 4.9 milyar TL. Buna ağırlıklı olarak bankaların yönlendirdiği fonların 1.2 milyar TL.'lik varlığını da ilave ettiğimizde Amerikan Doları cinsinden yaklaşık 3.2 milyar dolarlık bir varlığın bankalarda hesap olarak yattığını görüyoruz. Dört yıl öncesine baktığımızda hemen hemen sıfıra yakın düzeylerde olan hesaplar bugün ciddi bir tasarrufa dönüştü.'' dedi.
 
''YERALTINDA 700 TON ALTIN YATIYOR''
 
Yeraltında yatan altının miktarı konusundaki soruya ise Saraç, ''Madencilik sektörünün tespit ettiği ekonomik anlamda yeraltında 700 ton altın yatıyor. Bunun 1 yıl içerisinde çıkarılması mümkün değil. Sektör kendi maliyetleri doğrultusunda arzını da sınırlı olarak yapmakta. Bu yıl için arzın 25 ton olacağı tahmin edilmekte. Türkiye gibi bir ülke için bu küçük, ancak kendi ölçeğinde önemli bir rakam. Dünyadaki arza baktığımızda da arzın çok yoğun bir şekilde olmadığını, talebin altında seyrettiğini görüyoruz. Son 1,5 yıldır başta Güney Afrika olmak üzere birçok ülkede arz, talebin altında seyretmekte. Türkiye'nin de sınırlı üretim yaptığını görüyoruz. Total varlığımız 700 ton olmakla beraber henüz keşfedilmemiş ciddi anlamda rezervlerimiz var'' şeklinde cevap verdi.
 
''TÜRK HALKININ YASTIKALTINDA 100 MİLYAR DOLARA YAKIN ALTINI VAR''
 
Osman Saraç '' Kurum olarak kendi içimizde yaptığımız çalışmalar sonucu Türkiye'de bugün itibarı ile 2003'ten itibaren halkımızın çok yoğun fiziki altın tasarrufu olduğunu biliyoruz. Tüm verileri biraraya getirdiğimizde 100 milyar dolar seviyesinde yastıkaltında altın olduğunu tahmin ediyoruz'' dedi.
 
''ALTIN BORSASI'NIN İŞLEM HACMİ YIL SONUNDA 130 TONU AŞACAK''
 
İstanbul Altın Borsası'nın yıl sonunda 130 tonun üzerinde işlem hacmi gerçekleştireceği öngörüsünde bulunan Saraç, ''Krizin ilk çıktığı günlerde Türkiye'nin hurda altın arzı yani külçe altın olarak dışarıya giden miktar 2007, 2008, 2009 yılları toplamında 3.5 milyar dolar seviyesindeydi. 2010 yılında 1.6 milyar dolar hurda dönüşümlü külçe altın ihraç edildi. Mücevherat anlamında ise ihracatımız 1.2 milyar dolar civarında seyretmekte. Haziran sonu itibarı ile ihracatımız 815 milyon dolar. Yıl sonunda 1.2 milyar dolara yakın altın ihracatı gerçekleştirmiş olacağız. İthalat rakamlarımıza baktığımızda geçen yıl 42 ton altın ithal ettik. Bu yıl altın arzı daha düşük olduğundan bugün 38 tonluk bir ithalat rakamına ulaştığımızı söyleyebilirim. İstanbul Altın Borsası'nda geçen yıl  işlem hacmimiz 95 ton civarında idi. Bu haftayı biz 100 ton ile tamamlarız. Bu da yıl sonunda yaklaşık 130 ton üzerinde işlem yapılacak demektir.'' açıklamasında bulundu.
 
''HER SEVİYEDEN ALTINA YATIRIM YAPILABİLİR''
 
Yatırımcının bu dönemde panik havasına kapılmaması uyarısında bulunan Saraç ''Türk yatırımcı bugüne kadar akıllı ve sağduyulu hareket etmiştir. Bugün de panik havasına kapılmamalarını tavsiye ederim. Altın ile ilgili her seviyeden yatırım yapılabilir. Kısa vadede altında artış beklentisi devam ediyor. Ancak altının dışında yılın son çeyreğinde Türkiye'nin ciddi anlamda yabancı yatırım çekeceğine inanıyorum" dedi.

Saraç, sadece altın değil, gayrimenkul ve hisse senetlerinde de Türkiye'de ciddi anlamda yatırım fırsatları olduğunu sözlerine ekledi.