Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ham petrol ve bakır fiyatları, Fed'in ekonomiyi desteklemek için gösterge faizi iki sene daha rekor düşük seviyede tutacağını taahhüt etmesinin ardından yükseldi ve emtia grubunun son sekiz ayın en düşük seviyesinden yükselmesine öncülük etti.

24 emtianın fiyatlarını izleyen S&P GSCI Spot Endeksi yüzde 2.3 yükselerek 628.54 puana çıktı ve 7 Temmuz'dan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Endeks dün 598.46 puana düşmüş ve 2 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesine gerilemişti. Petrol dün son 10 ayın en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 4 yükseldi. Bakır ise yüzde 3.1 prim yaptı ve son altı günde ilk yukarı hareketini yaptı.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd.,'nin Melbourne ofisinden emtia araştırma müdürü Mark Pervan, "Emtia grubu hisse senetlerini takip ediyor" dedi ve "ancak, hem arz hem de talep anlamında emtia grubunun temel göstergeleri hisse senetlerinden daha güçlü. Bu da düşüşlerde alım gelmesini sağlıyor" yorumunda bulundu.

Fed, S&P'nin not indiriminin ardından dünkü toplantıda parasal genişlemenin üçüncü turuna gitmezken, faizi iki sene daha rekor düşük seviyede tutma taahhüdüne girerek, piyasada güven artırma konusunda Kasım ayından bu yana en büyük adımı attı. Fed, dün yaptığı açıklamada, zayıf istihdam nedeniyle güçlük çeken ekonomiyi desteklemek için ekstra araçları kullanmaya hazır olduğunu da kaydetti.

ABD'de hisse senetleri dün iki yılı aşkın sürenin en hızlı artışını gerçekleştirdi ve Asya hisseleri de son yedi gün içinde ilk artışını gösterdi. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saati ile 11:23'te yüzde 2.1 yukarıda seyrediyordu.

Emtia grubu ayrıca, en büyük bakır ve aluminyum alıcısı olan Çin'in de finans piyasalarına istikrar sağlamak için, Hindistan ve Güney Kore gibi ülkelere katılarak, faiz artırımını erteleyeceği bekleyişlerinden de destek buldu.