Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

6 aydan bu yana ilk kez Brent petrolün 100 doların altına gerilemesi, küresel piyasalardaki düşüşle kazanç endişesine giren OPEC üyelerinin üretimde kesintiye gitmesini tetikleyebilir.

Dünyanın toplam petrolünün yarısının göstergesi olan Brent, dün 98.74 dolar seviyesine kadar gerileyerek, 11 Nisan'da kaydettiği 2 yılın zirvesinden bu yana oluşan kayıplarını yüzde 22'ye çıkardı. Bank of American Merrill Lynch'in analistleri 5 Ağustos'ta, petrol üreten ülkeler birliği OPEC'in en büyük üreticisi Suudi Arabistan'ın bu yılki maliyetini çıkarması için petrolün varilinin 95 dolardan fiyatlanması gerektiğini söyledi.

Brent petrol 2011'in ilk yarısında, Libya'daki siyasi gerginliğin ülkenin petrol arzını etkilemesi ve Suudi Arabistan'ın üretimini artırmasına yol açmasının ardından yüzde 19 değer kazandı.

OPEC'in dün yayınladığı aylık piyasa raporunda, "kara bulutlar"ın ekonomik toparlanmayı yavaşlatarak, petrol talebini düşürdüğüne dikkat çekti. Dünyadaki toplam ham petrolün yüzde 40'ının tedarikçisi birlik, şu ana kadar acil bir durum planı yapmadı ve piyasaları dikkatle takip edeceklerini açıkladı.

Suudi Arabistan'ın petrol 130 dolara ulaşmasını istemediğini, ancak OPEC'in hiçbir üyesinin petrolün 100 doların altında fiyatlanmasına da hoş bakmadığını ifade eden PFC Energy Inc.'in analistlerinden David Kirsch, OPEC'in anlaşmalarından ötürü petrolün sürdürülebilir anlamda 100 doların altına gerilemesinin çok mümkün olmayacağını savundu.

Eylül vadeli Brent petrol kontratları yüzde 1.1 düşüşle 102.57 dolara gerileyerek, 18 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesine işaret etti. Brent petrol günün erken saatlerinde yüzde 4.8 düşmüştü.