Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük bankalarındaki stratejistlere göre, gelişmekte olan piyasalardaki hisselerin Ocak 2009'dan bu yana en düşük değerlemelerde seyretmesi, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki 3 yılın en sert düşüşünün sonuna yaklaşıldığının habercisi olabilir.

Bloomberg ve Morgan Stanley'nin verilerine göre, küresel ekonomik büyümenin yavaşladığına ilişkin endişeler, MSCI Gelien Piyasalar Endeksi'ni bu ay yüzde 15 geriletti. Tahmini kazançların 8.9 katı üzerinden fiyatlanan endeks, 20 yıllık ortalamanın yüzde 30 altında seyrediyor. Morgan Stanley, düşük değerlemelerin gelişen piyasalardaki kazançların önümüzdeki 12 ayda yüzde 20 düşeceğine işaret ettiğini söyledi.

Morgan Stanley'nin Asya ve gelişen piyasalardan sorumlu baş stratejisti Jonathan Garner, endeksteki gerilemenin gereğinden fazla oranlarda gerçekleşmiş olabileceğini belirterek, artan tüketici taleplerinin, Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerdeki ekonomik sıkıntılara rağmen kârları yüzde 3 artıracağını savundu.

Citigroup Inc.'in analistlerinden Jason Press ise hisselerin önümüzdeki günlerde dibe vurabileceğini söyledi. UBS AG'den Nicholas Smithie de, değerlemelerin bu seviyelerde en son Lehman Brothers'ın iflası ve 90'lı yıllardaki ekonomik krizde görülmüş olduğunu hatırlattı.

Hisse alımlarının artabileceğini söyleyen Smithie, "gelişen piyasaların bu seviyelerde seyretmesi için Lehman vak'asındaki türden bir krizin yaşanması gerektiğine" dikkat çekti.