Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg HT'nin canlı yayında sorunlarını yanıtlayan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, piyasaların dikkatle takip ettiği açığa satışlara ilişkin konuştu.

Erkan, Yunanistan ve Güney Kore'nin de birbiri ardına yasak getirdiği açığa satışların İMKB'de nasıl yürüdüğüne ilişkin bilgi verdi. Türkiye'de açığa satışların kurallara bağlanmış olduğunu belirten İMKB Başkanı Erkan, işlemlerin kurallar çerçevesinde yapıldığına söyledi.

Erkan, "açığa satış likidite sağlar, kötüye kullanılmamalı" diyerek, açığa satışı kural dışı gerçekleştirenlerin takip altında olduğunu belirtti. Açığa satışların toplam işlem hacminin yüzde 15'in altında olduğuna dikkat çeken İMKB Başkanı, bu sebeple de açığa satışların fiyatı etkilemediğini aktardı.

İMKB'nin açığa satış ile manipülasyon konusunu incelediğini açıklayan Erkan, yasadışı açığa satışta aracı kurumları da sorumlu tutacaklarını ifade etti. "Açığa satış konusunda yerli ve yabancı yatırımcıya eşit davranılacağının" altını çizen Hüseyin Erkan, açığa satışa yasak getirmenin yabancı yatırımcıyı etkileyen bir önlem olmadığını belirtti.

Erkan, yabancıların hisse senedi ağırlıklarının henüz değişmemiş olduğunu söyledi.

"Yatırımcılar panik hareketiyle adım atmamalı" uyarısında bulunan Erkan, son krizde yerli yatırımcının, yabancıların satacağı söylentisiyle hareket etmiş olduğunu, ani değişikliklerin çok fazla olmasından ötürü, özellikle küçük yatırımcılara dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

"2008 KADAR KÖTÜ BİR DÖNEM BEKLEMİYORUM"

Özellikle son 2 haftada küresel piyasalardaki sert düşüşlerde İMKB'nin en fazla zarar eden borsalardan biri olması sebebiyle, küresel gelişmelere de değinen Erkan, 2008 kadar kötü bir dönem beklemediğini, bankaların üzerindeki risklerin az olduğunu ve yetkililerin daha hazırlıklı olduğunu belirtti.

Erkan, bir krizin yaşanması hâlinde, bu kez çok daha kısa sürede atlatılacağını öngördü.

İMKB aynı zamanda geçici seans durdurmayı da değerlendirdiklerinin altını çizdi.