Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İhracatta yerli girdi kullanımı en yüksek olan sektörleri bünyesinde barındıran Ege Bölgesi'nde kurlardaki yükselme ihracatçıyı sevindiriyor. Tarım, su ürünleri, doğaltaş ve tekstil sektörlerinde ihracat hedefleri revize edilirken, Avrupa'daki kriz beklentisinin ihracatı olumlu etkileyeceği de iddia edildi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, ihracatçı açısından son 4-5 senedir özlenen bir kur seviyesine ulaşıldığını, ancak dalgalanmanın sona ermesini beklediklerini ifade etti.

Euronun 2,5 lira, doların ise 1,65-1,70 bandında dengeye oturmasını beklediklerini bildiren Türkmenoğlu, Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerin yerinde olduğunu söyledi.

Kurların bu seviyede olmasının girdi maliyetleri açısından avantaj sağlayacağını, ancak mal satacak pazarlarda sıkıntı yaşanması halinde bu avantajın kullanılamayacağını belirten Türkmenoğlu, şöyle konuştu:

''AB'de krizin derinleşeceği endişesi Türkiye'nin ihracatı için avantajlı durum yaratabilir. Avrupalı ithalatçılar, kriz ortamında Uzakdoğu ülkelerinden ziyade daha hızlı alım yapabildiği Türk firmalarını tercih ediyor. Böyle bir ortamda stok maliyetlerini düşük tutmak isteyen tüm ithalatçılar yönlerini Türkiye'ye çevirecek.

Bu ortamda ekonomi yönetiminin 4-5 senedir uyguladığı pazarları çeşitlendirme politikasının da çok yerinde olduğunu görüyoruz. Eğer ihracatımız eskiden olduğu gibi Avrupa ya da ABD'ye bağımlı olsaydı, şu anda kaygılanmak için daha çok nedenimiz olurdu.''

Bölgeden yapılan ihracatın kurun etkisiyle hızını artıracağını, kur artışının getireceği rüzgarla özellikle girdi maliyetlerini TL ile sağlayan sektörlerde önemli artışların yaşanacağını kaydeden Türkmenoğlu, ihracatçı firmaların karlılıklarının da yükseleceğini ifade etti.

Türkmenoğlu, yıl sonu için Ege İhracatçı Birlikleri olarak 12 milyar dolarlık hedef koyduklarını, kurların bu seviyede gitmesi halinde bunun üzerine de çıkılacağını sözlerine ekledi.

''İSTİHDAM ARTACAK, CARİ AÇIK DÜŞECEK''

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Başkanı Emre Kızılgüneşler, kurların ihracatçı için rekabet edilebilir seviyeye ulaştığını, kurların bu seviyede dengeye oturması durumunda ihracatta önemli artışlar beklediklerini söyledi.

Yıl sonu ihracat hedefini 1 milyar 150 milyon dolar hedeflediklerini, kur artışı sonrası bunu 1 milyar 300 milyon dolara revize ettiklerini belirten Kızılgüneşler, pamuk ve iplik fiyatlarındaki düşüşün de ihracatı destekleyeceğini bildirdi.

Avrupa'da kriz beklentisinin özellikle konfeksiyon sektörüne yarayacağını öne süren Kızılgüneşler, şunları söyledi:

''Konfeksiyonda bu şekilde bir kriz beklentisi ve korkusu konfeksiyoncunun işine gelir. Stok riskine girmek istemeyen Avrupalı alıcılar rotayı Türkiye'ye çevirecek. Benzeri bir ortamı 2008 yılında yaşamıştık. O dönemde konfeksiyon sektörü ihracatını artırmaya devam etmişti. Ancak kriz şartları geçince ithalatçılar, tekrar Uzakdoğu'ya kaymıştı. Önümüzdeki dönemde yerli girdi kullanımının artmasını, bunun da fason üretici sayısını artıracağını öngörüyoruz. Tüm bu gelişmelerin istihdam ve cari açık sorunlarının çözümüne olumlu katkıları olacaktır.''

"GERÇEK İHRACAT"

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç de Türkiye'de ''gerçek ihracatın'' yapılacağı bir döneme girildiğini öne sürdü.

Hükümetin TL'yi değerli tutan politikası nedeniyle ihracatın ithalata dayalı ürünlerde geliştiğini, bunun ülkeye katkısının tartışılması gerektiğini ifade eden Erdinç, kurların yeni seviyesinin mermer ve traverten sektörüne hareketlilik getirdiğini kaydetti.

Mermer fabrikalarının tekrar üç vardiya çalışır duruma geldiğini, sektörde eleman sıkıntısı yaşandığını belirten Erdinç, sektörün özellikle Çin'e blok mermer ihracatını artırdığını, petrolü olan tüm ülkelere yaptıkları satışın da arttığını bildirdi.

Türkiye'de ihracatını hızla artıran sektör arasında yer alan su ürünleri ve hayvansal ürünler sektörü de ihracat hedefini revize etti.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, 1 milyar 150 milyon dolar olarak öngördükleri 2010 sonu hedefini 1 milyar 500 milyon dolar olarak yenilediklerini kaydetti.

Demir ve Demirdışı Metaller ile Demir Çelik Ürünleri sektörleri dışında çok yüksek oranda yerli girdi kullanan Egeli ihracatçı Temmuz ayında ihracatını geçen yılın aynı ayına göre yüzde 36 artırmıştı. Yıl sonu için 12 milyar dolar ihracat hedefi konan bölgede 7 ayda 10 milyar 772 milyon dolara ulaşıldı. Kurlardaki yükselişin ihracat potansiyeli yüksek olan kuru meyve ürünlerinde hasat öncesine rastlaması da avantaj olarak değerlendiriliyor.