Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Fed'in dün piyasalardaki dalgalanmayı önlemek, ABD ekonomisini canlandırmak ve endişeleri gevşetmek amacıyla rekor düşük faizlerin 2013'ün ortasına kadar sürdürüleceğine dair açıklaması, piyasaları bir miktar rahatlattı. Avrupa Borsaları 2. gününde de değerlenirken, ABD'deki endeks vadelileri kayıplarına ara verdi; emtia da ralli yaptı. İç piyasada ise İMKB ilk seansı yüzde 0.73 yukarıda tamamladı.

İsviçre Merkez Bankası'nın kurdaki aşırı değerlenmeyi önlemek amacıyla yaptığı likiditeyi artırma hamlesi işe yaradı ve frank geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.2 değerlendi. Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri, endekste dün görülen 2 yılın en büyük sıçramasının ardından bugün ufak bir düşüş kaydetti. İsviçre frankı yüzde 0.2 aşağıda seyrediyor.

Asya borsaları ise haftanın ortasında, Fed'in açıklamalarının yüksek getirili varlık talebini artırmasıyla, 1 haftadan uzun süredir devam eden düşüşüne ara verdi ve yeniden yükselişe geçti. Çin'de bugün açıklanan dış ticaret fazlası rakamlarının, ihracatın rekor seviyeye tırmandığını göstermesi, endekste çok fazla fiyatlanmadı.

Asya paralarına da en büyük destek risk iştahının yeniden açılmaya başlaması ve emtiadaki değerlenme oldu.

10 yıllık İtalyan tahvillerinin getirisi 8 baz puan yükseldi. Ham petrol de bugün yeniden yükselişe geçenlerden oldu ve yüzde 2.9 değer kazandı. Altın, birbiri ardına kırdığı rekorların ardından, yüzde 1.3 artış kaydetti.

Fed Başkanı Bernanke dün ekonomik büyümeyi canlandırmak için 2 yıl daha faizleri yüzde 0-0.25 aralığında tutacaklarını duyurdu. Piyasalara birçok kez sinyalini vermiş olmasına rağmen, faizlerin ne kadar süre daha düşük seyredeceğine ilişkin belirsizlik de ortadan kalkmış oldu. İsviçre Merkez Bankası da likidite arzını ciddi miktarda artıracaklarını belirterek, müdahale uyarısında bulundu.

Hisselerin son günlerde endişeyle birlikte gereğinden fazla satış görmüş olduğunu belirten AMP Capital Investors Ltd.'ın yatırım stratejisi müdürü Shane Oliver, Bernanke'nin piyasalara net bir mesaj verdiğini, bununla birlikte hisselerde geri sıçramanın başlayacağını öngördü.

İÇ PİYASA

Fed'in açıklamaları iç piyasada da hissedildi. Faizlerin 2 yıl süresince rekor düşük seviyede tutulacağına yönelik açıklama, yabancı ve yerli yatırımcıların tahvil ve bono taleplerini artırdı. Bunun sonucunda 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8.11 seviyesinden, Şubat 2011'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Küresel piyasalarda Fed'in açıklamaları hisse senetlerini desteklerken, aynı etki İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndaki hisse senetlerine büyük miktarda yansımadı ve İMKB 100 Endeksi yalnızca yüzde 0.73 yukarı çıktı.

Dövizde ise yatay hareketlilikte artış görüldü. Dolar/TL 1.7475 seviyesine gerilerken, Sepet kur da 2.13'ten işlem gördü.