Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(A.A) Rum basınına göre, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas başkanlığında, Maliye Bakanı Kikis Kazamias ile SEK, PEO ve PASİDİ sendikalarının yetkililileriyle yapılan toplantıda, hükümetin siyasi partilerle 22 Temmuz'da uzlaşmaya vardığı ancak açıklanmayan paket içerisinde yer alan emeklilik maaşına ilişkin önemli öneriler çıkarıldı.

Sendikalar, kamudaki memurların emeklilik maaşlarından vergi alınmasını ve emeklilik maaşlarının hesaplanmasına değişiklik yapılmasını kabul etmedi.

Sendikalar, KDV oranlarının artırılması ve devlet giderlerinin düşürülmesi amacıyla üç yıllığına veya ne kadar zaman gerekirse, memur maaşlarından yüzde 3 oranında katkı alınması, yüzde 0,75 olan Dulluk Fonuna yüzde 2 katkıda bulunulması konusunda hükümetle uzlaşmaya vardı.

Sendikalar ayrıca bir dizi vergi tedbirini de kabul etti. Ekonomik paket içerisinde KDV'nin yüzde 15'ten yüzde 17'ye çıkarılması da bulunuyor.

Rum yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu, ekonomik paketin, Meclise götürülmesi amacıyla Bakanlar Kurulu tarafından onaylanacağını söyledi.

Hükümeti oluşturan komunist AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Maliye Bakanı Kikis Kazamias'la dün yaptıkları görüşmeden memnun bir şekilde ayrıldıklarını belirterek, paketin dengeli olduğunu, yapısal sorunların göğüslenmesini hedeflediğini söyledi.

Kiprianu, Kazamias'ın kendilerine, 2012 bütçesiyle birlikte Meclise sunulacak ikinci bir paketin hazırlanmakta olduğu bilgisini verdiğini de aktardı.

Rum basınında, Hükümet ve sendikaların uzlaşamaya vardığı ekonomik paketin Rum Meclisinden geçme perspektifinin bulunmadığı belirtildi.

Demokratik Parti (DİKO), Avrupa Partisi (EVRO.KO) ve Çevreciler'den yapılan açıklamalarda, Maliye Bakanı Kazamias'ın kendilerine sunduğu paketin, Rum başkanlığında daha önce yapılan toplantıda sunulan paket olmadığını, bu nedenden dolayı Meclis tarafından kabul edilmesinin mümkün olmadığını belirttiler.