Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası, Avrupa'nın borç krizinin yayılmasını önleyemeyeceği ve ABD ekonomisinin yavaşlamakta olduğu endişeleri ile, 2009 yılından bu yana en hızlı yükselişi gösterdikten sonra güçlü satışlarla açıldı.

Fransa'nın borçlanma maliyetinin bugün rekor seviyeye çıkmasının ardından, Citigroup Inc. yüzde 2.8 düştü ve finans hisselerine gelen satışlara öncülük etti. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'ndeki bankalar, sigorta şirketleri, aracı kurumlar ve yatırım firmaları, Fed'in ekonomiyi desteklemek için geniş bir araç yelpazesini kullanmaya hazır olduğunu açıklamasının ardından yükselişe öncülük etti. Costco Wholesale Corp., Jefferies Group Inc.'nin notunu indirmesinin ardından yüzde 2.7 değer kaybetti.

S&P 500 Endeksi yüzde 2.2 düşüşle, New York saati ile 09:33'te 1,147.11 puana geriledi. Amerikan hisselerinin gösterge endeksi S&P 500 dün yüzde 4.7 yükseldi ve Mart 2009'dan bu yana en hızlı çıkışını gerçekleştirdi. Endeks böylelikle 22 Temmuz'dan bu yana gösterdiği yüzde 17'lik düşüşün ardından yükseldi. Dow Jones Endeksi 260.24 puan ya da yüzde 2.3 yükselerek 10,979.53 puana ulaştı.

JPMorgan Asset Management'tan Tom Elliott, "Bu rallinin tam bir toparlanmanın başı olduğunu varsaymadan önce çok dikkatli olmalıyız" dedi ve "Görmek isteyeceğimiz şey, Euro Bölgesi borç krizine bir kereliğine ve tam bir çözüm getirilmesi ve Başkanlık seçimi yaklaşırken, ABD Kongresi'nde siyasetçilerin bütçe açığını bir siyasi hamle olarak kullanmayacakları konusunda görüşbirliği olacak" yorumunda bulundu.