Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'deki şirket kazançları göz önünde bulundurulduğunda, Borsadaki satışların çok fazla olduğunun speküle etmesi, Çin borsasını Asya'nın tek kazançlı borsası konumuna getirdi. Çin, bugün değer kazanarak, 1 yılın en düşük seviyesinden sıçrama kaydetti.

China Eastern Airlines Corp., hükümetin yeni demiryolu inşalarına izin verilmeyeceğini açıklaması üzerine, havayolu şirketleri arasındaki kazançlara öncülük etti. China Vanke Co., Century Business Herald'da çıkan, yerel hükümetlerin ev alımları üzerindeki sınırlamalara direnç gösterdiği haberi üzerine imar şirketlerine öncülük etti ve değerlendi. PetroChina Co. ise petrolün kayıplarını geri almasıyla desteklendi.

Önceki kayıplarının gereğinden fazla oranda gerçekleşmiş olmasının borsadaki kazançların tek sebebi olduğuna dikkat çeken China Southern Fund Management co.'nun fon yöneticilerinden Yang Delong, ancak bunun kısa vadeli düşüş trendini önleyemeyeceğini savundu.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.4 kazançla 2,560.12 puana yükseldi. Endeks gün içinde yüzde 1.7 değer kaybetti. CSI 300 Endeksi ise yüzde 0.8 oranındaki artışla 2,845.42 puana ulaştı.

Yuan, ABD Merkez Bankası'ndan gelen faizlerin 2 yıl daha rekor düşük seviyede tutulacağı açıklaması ve Çin'in enflasyon önlemleri kapsamında para biriminin değerlenmesine izin vereceği sinyalleriyle destek buldu ve dolar karşısında 6.4 seviyesinin üzerine çıktı. Yuan, dolar karşısında 17 yılın zirvesini kaydetti.

Şanghay Bileşik Endeksi bu yıl yüzde 8.8 aşağıda seyrediyor. Endeks, 2010'da da merkez bankasının sıkılaştırma politikalarının etkisiyşe yüzde 14 değer kaybetmişti. Çin Merkez Bankası 2010'dan bu yana faiz oranlarını 5; munzam karşılık oranlarını ise 12 kez yükseltti.