Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, Avrupa'da borç sorununun kötüleşebileceği endişelerinin ABD ham petrol stoklarının Aralık ayından bu yana en hızlı düşüşünü göstermesini gölgelemesi sonucu düştü.

Petrol kontratları, ABD hisse senetlerindeki düşüşler ve Fransa'nın borçlanma kağıtlaının sigorta priminin rekor seviyeye çıkmasının ardından yüzde 2.1 düştü. Konuya yakın kaynaklar, Avrupa Merkez Bankası'nın borçlanma maliyetlerini düşürmek için İspanyol ve İtalyan tahvillerini aldığını kaydettiler. İsviçre Merkez Bankası ise, bankalara verilecek likiditede önemli artışlar sağlayacağını duyurdu.

Commodity Broking Services Pty'nin Sydney ofisinden Jonathan Barratt, "Şu anda güven oyunu oynanıyor" dedi ve "Dikkatlermizi toplamamız gereken şey ABD Enerji Bakanlığı verileri, ancak piyasa buna bakmayacak. İnsanlar hisse senedi piyasalarında ne olduğuna bakıyor" yorumunda bulundu.

Eylül vadeli Nymex petrolünün varil fiyatı 1.75 dolar düşerek varil başına 81.14 dolara indi. Daha sonra biraz toparlayan kontrat, Sydney saati ile 15:31'de 82.50 dolara geldi. Kontrat dün yüzde 4.5 yükselerek 82.89 dolara çıkmıştı. Fiyatlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.7 yükseldi.

Eylül vadeli Brent türü ham petrolün varil fiyatı 31 sent ya da yüzde 0.3 düşerek 106.37 dolara indi. Avrupa gösterge petrol kontratı Brent ile ABD gösterge kontratı Nymex arasındaki fark, dünkü rekor kapanış seviyesi olan 23.79 doları gördükten sonra bugün 23.81 dolara çıktı.