Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, dün ABD'de açıklanan işsizlik başvuruları verisinin beklenmedik bir şekilde düşmesi ve şirket karlarının iyi çıkmasının küresel ekonominin yavaşlamakta olduğu yolundaki endişeleri azaltması sonrası alış ağırlıklı seyretti. Bu hareketle birlikte, gösterge endeks haftalık kayıplarını bir miktar azalttı. Japonya hisseleri ise seansın başlarındaki kazançlarını geri verdi.

Li & Fung Ltd., karının analistlerin tahminlerinden daha iyi çıkmasının ardından, Hong Kong'daki işlemlerde yüzde 6.5 değer kazandı. News Corp., analistlerin hisse tavsiyelerini yükseltmesinin ardından, Sydney'deki işlemlerde yüzde 6.2 prim yaptı. Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton Ltd., yüksek ham petrol ve metal fiyatlarının ardından yüzde 1.2 yükseldi. Sumitomo Rubber Industries Ltd. ve Sumitomo Realty & Development Co., Japon hükümetinin ekonomik büyüme tahminini düşürmesinin ardından, Tokyo'daki işlemlerde yüzde 3'ün üzerinde düşüşler gösterdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde düşen dört hisse karşılığı beş hisse değer kazandı. Endeks yüzde 0.1 yükselerek, Tokyo saati ile 13:46'da 122.15 puana çıktı. Endeks bu hafif çıkışla birlikte, haftalık kaybını yüzde 3.1'e daralttı. Ancak endeks üçüncü haftayı da aşağıda kapatmaya ve Haziran ayından bu yana en uzun süreli düşüş dönemini yaşamaya hazırlanıyor. Öte yandan, Fransa, İspanya, İtalya ve Belçika'da açığa satışların yasaklanması da hisse senetlerini destekledi.

AMP Capital Investors Ltd.'nin Sydney ofisinden stratejist Nader Naeimi, "Piyasa, ekonomik veriler ve şirket karlarındaki olumlu sürprizlere daha fazla tepki vermeye başlamaya yetecek kadar kötümserdi" dedi.