Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya para birimleri, güçlü ABD verileri ve Asya bölgesindeki ekonomik toparlanmanın sürdüğü beklentileri ile hisse senetlerine gelen alımların etkisiyle, Mazezya para birimi ringgitin öncülüğünde değer kazandı.

Asya hisse senetlerinin gösterge endeksi MSCI Asya Pasifik, dün ABD'de açıklanan haftalık işsizlik başvuruları verisinin beklenmedik bir şekilde son dört ayın en düşük seviyesine inmesinin ardından yükseldi. Malezya'da Mayıs ayında yıllık yüzde 5.6 düşen sanayi üretiminin Haziran ayında yüzde 1 artması sonrası, ringgit son bir ayın en düşük seviyesinden yükseldi. Çin'in dış ticaret fazlasının geçen ay artmasının ardından, yuan 2007 yılından bu yana en hızlı haftalık yükselişini gerçekleştirdi.

Bank of Singapore Ltd.'den Döviz stratejisti Sim Moh Siong, "ABD tahvil piyasasının en derin ve en likit piyasa olarak kalmasına karşın, dolar dışı varlıklara doğru uzun vadeli yatırım çeşitlendirmesi var" dedi ve "Çin için, döviz rezerv artışı pahalı bir iş haline geliyor ve daha az bir rezerv artışı için yegane yol yuanın daha fazla değer kazanmasına izin vermek" yorumunda bulundu.

Ringgit dolar karşısında yüzde 0.2 yükseldi ve Kuala Lumpur saati ile 11:57'de dolar başına 2.9967 seviyesine çıktı. Malezya para biriminin haftalık kazancı yüzde 0.6'ya genişledi. Singapur doları bu hafta yüzde 0.7 yükselerek 1.2115 seviyesine çıkarken, yuan yüzde 0.7 ile Aralık 2007'den bu yana en hızlı haftalık rallisini yaptı ve 6.3957'ye yükseldi.