Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Citigroup Inc., kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un ABD'nin kredi notunu düşürmesi ve Avrupa'da borç krizinin yayılacağı endişeleri sonucu, gelişen piyasa hisse senedi fonlarından haftalık çıkış tutarının üçüncü en büyük düzeyine yükseldiğini kaydetti.

Markus Rosgen öncülüğünde Citigroup analistleri, bugün yayınladıkları raporda, gelişen piyasa hisse senetlerine yapılan fon yatırımlarından 10 Ağustos ile biten haftada 7.7 milyar dolar çıkış olduğunu kaydetti. Böylelikle fonlardan bu yılki çıkış 14 milyar dolara ulaştı.

Raporu hazırlayan Citigroup analistlerinden Kelly Kwok, "ABD'nin kredi notunun S&P tarafından düşürülmesi ve Avrupa'da borç krizinin yayılacağı endişeleri güçlü satışlara ve para çevirmelerine neden oldu" dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, S&P'nin ABD'nin kredi notunu AAA'dan AA+'ya düşürmesi ve Avrupa borç krizinin İtalya, İspanya ve ransa'ya yayılabileceği yönündeki endişelere bağlı olarak, bu haftanın beş gününde yüzde 11 düştü. Bu düşüş dalgasının sonucu, küresel hisse senetlerinin değerinde, 26 Temmuz'dan bu yana yaklaşık 7 trilyon dolarlık erime oldu. Brezilya ve Çin Borsaları, yılın zirvesinden yüzde 20'nin üzerinde gerileyerek ayı piyasasına girdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.6 yükselerek Singapur saati ile 10:54'te 996.05 puana yükseldi. Endeks yılbaşından bu yana yüzde 13'lük bir kayıp yaşadı. MSCI Dünya Endeksi ise yüzde 8.8 düştü.