Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in güneybatısındaki Guicou eyaletinde, yerel yetkililerin kaba davranışlarına tepki gösteren binlerce kişi sokağa döküldü.

Çin Ulusal Radyosu'nun internet sitesinde yer alan habere göre, Çienşi ilçesinde dün ''usulsüz park etmiş bir aracın'' sahibi ile yetkililer arasında çıkan tartışma, olayı izleyenlerin polis araçlarına hasar vermeleri ve yolu kapatmalarıyla sonuçlandı. Olaya müdahale eden bazı polislerin yaralandığı bildirildi.

Merkezi Washington'da bulunan Özgür Asya Radyosu'nun haberinde ise Çienşi ilçesindeki olayın, yetkililerin, el koymak istedikleri bir elektrikli bisikletin sahibi bayanın yaralanmasına yol açmaları sonucu çıktığı ileri sürüldü.

Çin'in kuzeyindeki Nankai Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, ülkede 2009 yılında 90 bin kadar kitlesel gösteri yapıldı. Çin Sosyal Bilimler Akademisi'nin hazırladığı raporlarda da 2006'da 60 binden, 2007'de ise 80 binden fazla benzer olay meydana geldiği ifade edilmişti.

Bu tür olaylarla ilgili haberler internet üzerinden, özellikle de Weibo adlı mikroblog sitesinden yayılıyor.

Reuters ajansının haberinde Weibo'da, Çienşi ve hatta Guicou eyaletiyle ilgili olarak arama yapılmasının resmi makamlar tarafından engellendiği belirtiliyor. Haberde Weibo'daki bir yorumda, "Çin'de her hafta, İngiltere'dekinden daha ciddi ayaklanma oluyor" diye yazdığı kaydedildi.