Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg International'a yaptığı değerlendirmede, ekonomi yavaşlasa ve Merkez Bankası geçen hafta faiz düşürse bile, sıkı maliye politikasını gevşetmeyeceklerini söyledi.

Daha önce Merrill Lynch & Co.'nun ekonomisti olan ve 2007 yılında Başbakan Recep Tayyşp Erdoğan'ın kabinesine katılan Şimşek, "Mali disiplini devam ettirirken, gevşek para politikasına devam ediyoruz" dedi ve "Kamu sektörü borcu-GSYİH rasyosunun aşağı trendini devam ettirmek istiyoruz ve bütçe açığı-GSYİH oranının aşağı trendinin sürmesini istiyoruz. Bu bizim taahhüdümüz ve buna devam ediyoruz" yorumunda bulundu.

Şimşek tarafından altı çizilen politika, gelişmiş ülkeler son üç yılda bankalarını yeniden sermayelendirmek ve ekonomilerini resesyondan çıkartmak için yeni borçlanmalara giderken, Türkiye'nin borç yükünün düşük kalmasına yardımcı oldu. Daha da faiz indirimine ihtiyaç duyulabileceğini söyleyen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, temkinli bütçelerin Türkiye'nin yatırımcılara çekiciliği için önemli olduğunu kaydetti.

Şimşek, bütçenin yılın ilk yarısında son 40 yılın en büyük fazlasını verdiğini söyledi. Vergi gelirleri, gayrı safi iç hasılanın yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 büyümesinin etkisi ile arttı. Bu büyüme G20 ülkeleri arasındaki en hızlı büyümeyi işaret ediyor. Şimşek, yılın ikinci yarısında büyümenin yavaşlamasının muhtemelen ekstra harcamalar gerektireceğini de sözlerine ekledi.

Şimşek, "Altyapı yatırımları için muhtemelen ek fon sağlayacağız, ancak yine de mali çerçevemiz içinde kalacağız" dedi ve "Bu yıl için bütçe fazlası öngörmüyoruz, açık meydana gelecek. Ancak bu açık daha önceki tahminimizden daha küçük olacak" değerlendirmesinde bulundu.