Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye'nin ilk teknokenti olan ODTÜ Teknokent'te faaliyet gösteren firmaların, bugüne kadar ar-ge'den elde ettiği gelir, son beş yılda 6 kat artarak 1,5 milyar TL'nin üzerine çıktı; ar-ge'den elde edilen ihracat geliri de 200 milyon doları aştı.

Bu yıl içinde Fransa'nın Silikon Vadisi olarak bilinen Sophia Antipolis ve İngiltere'den Digital City ile stratejik işbirliğine giden ODTÜ Teknokent, önümüzdeki dönemde ar-ge'de hızlı bir yükseliş öngörüyor.

ODTÜ Teknokenti, Türkiye'deki teknokent kurulum modelini özellikle Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan, Pakistan, Moğolistan, Ukrayna, Belarus, Umman ve Suudi Arabistan'a götürmek için de hazırlık yapıyor.

ODTÜ Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Batum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 256 ar-ge firmasının faaliyet gösterdiği ODTÜ Teknokent'te çalışan personel sayısının 3 bin 750'ye ulaştığını anlattı.

ODTÜ Teknokent'in kuruluş amacının küresel rekabet edebilirliğin ve kalkınmanın en önemli unsuru olan yeni bilgi üretebilme sürecine üniversite-sanayi işbirliğini teşvik ederek katkı sağlamak olduğunu anlatan Batum, ODTÜ Teknokent'te üniversite ile özel sektörün ortak araştırma projeleri sonucunda yüksek katma değerli ürünlerin geliştirildiğini söyledi.

ODTÜ Teknokent'te yer alan firmaların bugüne kadar ar-ge'den elde ettikleri gelirin son beş yılda 6 kat artarak 1,5 milyar TL'nin üzerine çıktığını bildiren Batum, bu çalışmalardan elde edilen ihracat gelirinin de 200 milyon doları aştığını belirtti.

Bu rakamların firmaların sadece ODTÜ Teknokent sınırları içinde yürüttüğü ar-ge çalışmalarından elde ettikleri gelirler olduğuna işaret eden Batum, seri üretimden elde edilen gelir ve ihracat miktarlarının bu değerlerin içerisinde yer almadığını söyledi.

ODTÜ Teknokent'in öncelikli sektörlerinin bilişim, elektronik, savunma sanayi, telekomünikasyon ve biyoteknoloji alanları olduğunu dile getiren Batum, şirketlerin yüzde 56'sının bilişim, yüzde 22'sinin elektronik, yüzde 6'sının telekomünikasyon, yüzde 2'sinin medikal-biyomedikal, yüzde 14'ünün de ileri malzeme, uzay-havacılık, enerji, otomotiv, çevre gibi alanlarda ar-ge çalışması yürüttüğünü ifade etti.

ODTÜ Teknokent bünyesinde yürütülen ar-ge çalışmalarının da son yıllarda büyük bir hız kazandığına işaret eden Batum, bu çalışmalar arasında uçak-helikopter sistemleri, uydu geliştirme projeleri, alternatif enerji ve alternatif yakıt projeleri, rüzgar ve su türbini tasarımı, araç takip sistemi, test ve ölçüm sistemleri, güç kaynakları ve enerji besleme sistemleri, lazer uygulamaları, sensör teknolojileri, doku ve gen araştırmaları, e-devlet, uygulamaları coğrafi bilgi sistemi yazılımları, hastane yazılımları, mikro elektronik mekanik sistem uygulamalarının bulunduğunu belirtti.



-DÜNYA ÇAPINDA ÖDÜLLER-



ODTÜ Teknokent'in üniversite-sanayi işbirliğinin arttırılması amacıyla 2002'den bugüne kadar ODTÜ'deki 39 farklı bölümden 475 farklı akademisyenle bin 340 sözleşme imzalandığını belirten Batum, şu bilgileri verdi:

''Akademisyenler, şirketler ile 774 ortak ar-ge projesi yürüttü. 2010 yılında ODTÜ'deki 126 akademisyen ve 24 bölüm ile çalışan 53 şirket, 129 başarılı projeye imza attı.

2011 yılında imzalanan sözleşme sayısı 95 ve başlanan proje sayısı ise 50 oldu. Akademisyenler tarafından kurulmuş 39 spin-off şirket, ODTÜ Teknokent'te ar-ge çalışması yürütüyor.

ODTÜ Teknokent firmaları yürüttükleri projeleri ve geliştirdikleri ürünleri ile Avrupa Birliği Tasarım Ajansı Tasarım Ödülleri, Dünya İletişim Ödülleri, TÜBİTAK Teknoloji Ödülleri; Deloitte Technology Fast 50 gibi sadece Türkiye'de değil, dünya çapında ödüller aldı.''



-ULUSLARARASI TEKNOKENT OLMA YOLUNDA...-



ODTÜ Teknokent'in önemli bir hedefinin de uluslararasılaşma olduğunu vurgulayan Batum, ''ODTÜ Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren firmalarımız Amerika, Avrupa Birliği ülkeleri, Japonya ve İsrail kaynaklı firmalara teknoloji satar ya da farklı işbirliği modelleri geliştirir duruma gelmişlerdir'' diye konuştu.

Batum, Siemens, Cisco, Cito, Bentley gibi yabancı sermayeli firmaların ODTÜ Teknokent'i tercih ettiğinin altını çizdi.