Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, İspanya, Fransa, İtalya ve Belçika'da açığa satışın yasaklanmasının ardından yükseldi. Bu hareket sonucu, gösterge endeks Stoxx Europe 600, son iki yılın en düşük seviyesinden başlattığı rallisini genişletti. Asya hisse senetleri düşerken, ABD endeks vadelileri dalgalı seyrediyor.

Avrupa bankalarının fiyat hareketini gösteren endeks, dünkü yükselişin ardından bugün de yüzde 2.4'lük bir çıkış gerçekleştirdi. Almanya'nın en büyük çelik üreticisi ThyssenKrupp AG ve Norveç'in en büyük petrol kulesi üreticisi Aker Solutions ASA, çeyrk dönem karlarının analistlerin tahminlerinden körü çıkmasının etkisiyle, sırasıyla yüzde 2.8 ve yüzde 5.8 düştü.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 1.7 yükselerek, Londra saati ile 11:35'te 234.52 puana çıktı. Ancak bu yükselişe karşın, endeks halen haftalık bazda yüzde 1.8 aşağıda. Endeks ayrıca, 17 Şubat'taki bu yılın zirvesinden yüzde 20'lik bir düşüş gerçekleştirmiş durumda. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 düşerken, Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu.

Londra'da Crossbridge Capital'den yatırım müdürü Manish Singh, "Açığa satış yasağı kısa vadeli bir ralliye neden olacak" dedi ve "Yetkiliker açığa satışı yasaklayabilir, ancak piyasaları olumsuz etkileyen kötü haberlerin gelmesini yasaklayamaz. Piyasalarda güveni tekrar sağlayabilmek için, uzun vadeli yapısal endişeleri çözebilecek güçlü bir tepki gerek" yorumunda bulundu.

Fransa, İspanya, İtalya ve Belçika, Societe Generale SA'nın 10 Ağustos'ta Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından piyasalara istikrar kazandırabilmek için bugünden itibaren açığa satışları yasakladı.