Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de perakende satışlar Temmuz ayında son dört aydaki en hızlı yükselişini gösterdi. Bu durum, istihdam yavaşlasa da tüketicilerin harcamaya devam ettiğini işaret ediyor.

Perakende satışlar Temmuz ayında, Bloomberg'in araştırmasına katılan 81 ekonomistin tahminine paralel olarak, yüzde 0.5 arttı. Bu veri Haziran ayında yüzde 0.3 artış göstermişti. Otomobil hariç perakende satışlar ise yüzde 0.5 ile beklenenden daha hızlı bir artış gösterdi.

Daha çok Amerikalı, Japonya'da depremden sonra arz zincirinde meydana gelen aksaklıkların azalmasından sonra, daha iyi fiyat ve daha fazla çeşit dolayısıyla otomobil alımı yaptı. Buna karşın, ABD merkez bankası Fed, bu hafta yaptığı açıklamada, hanehalkı harcamalarının yatay hale gelmesinden endişe duyduklarını ve hisse senetlerinde son dönemlerde görülen düşüşlerin güvene zarar verdiğini kaydetmişti.

Columbus'ta  Nationwide Mutual Insurance Co.'dan baş ekonomist Paul Ballew, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Oto satışlarında iyileşme görülüyor, ancak bu yavaş bir iyileşme" dedi ve "Tüketiciler için çok fazla zorluk var" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg'in araştırmasına katılan ekonomistlerin perakende satışlar için tahminleri yüzde 0.1 artış ile yüzde 1.5 artış arasında gerçekleşti. Oto hariç perakende satışların ise yüzde 0.3 artması bekleniyordu.