Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya 2013 yılına kadar bütçe açığını 45 milyar euro azaltmayı amaçlıyor.

Başbakanı Silvio Berlusconi ve Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti, başkent Roma'da yerel yönetim temsilcilerinin katıldığı bir toplantıda konuştu.

Toplantıya katılan yetkililere göre, Başbakan Berlusconi, tasarruf planıyla gelecek yıl 20 milyar avro, 2013 yılında da 25 milyar avro tutarında acil bütçe kesintisi yapacaklarını söyledi. Berlusconi, yüksek gelirlilere ''dayanışma vergisi'' uygulayacaklarını da açıkladı.

Bazı bakanlıkların bütçelerinde gelecek yıl 6 milyar avro ve 2013 yılında da 2,5 milyar avro kesinti yapılacağı belirtilirken, kesintiden etkilenecek bakanlıkların hangisi olduğuna ilişkin bilgi verilmedi.

Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti de toplantıda tasarruf planıyla yerel yönetimlerin ve bölgelerin fonlarında 2012 ve 2013 yıllarında toplam 9,5 milyar avro kesinti yapılacağını, bazı yerel yönetimler ve kasaba konseylerinin tasfiye edileceğini, yerel hizmetlerin özelleştirileceğini belirtti.

Lombardy Bölgesi Başkanı Roberto Formigoni, hükümetin, bütçe açığını 20 milyar avro azaltmayı planladığı 2012 yılında bu miktarın 8 milyar avroluk kısmını emeklilik yaşını yükselterek, yüksek gelirlilere ''dayanışma vergisi'' getirerek ve katma değer vergisini artırarak karşılamayı hedeflediğini söyledi.

Formigon, geri kalan 12 milyar avronun ise bakanlıkların ve yerel yönetimlerin bütçelerinde yapılacak kesintilerle karşılanmasının planlandığını kaydetti.

İtalya'da kabinenin bugün tasarruf planını onaylaması bekleniyor.