Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Michigan Üniversitesi Tüketici Güveni endeksi Ağustos ayında, Mayıs 1980'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bu hareket, zayıf istihdam artışlarının ve hisse senedi piyasasındaki volatilitenin hanehalklarının beklentilerini bozduğunu işaret ediyor.

Thomson Reuters/Michigan Üniversitesi tüketici güveni endeksi Ağustos ayında, önceki ay seviyesi olan 63.7'den 54.9'a geriledi. Bloomberg'in araştırmasına göre, bu verinin 62 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

İşsizlik oranı yüzde 9 gibi yüksek seviyelerde seyrederken ve firmalar istihdam artırmada isteksiz davranırken, hisse senetlerinin 2008 yılından bu yana en hızlı haftalık düşüşünü göstermesi ve S&P'nin ABD'nin en üst seviyedeki kredi notunu düşürmesi, tüketicilerin endişelerini artırdı. Yükselen kötümserlik hanehalkı harcamalarının daha da yavaşlaması ve Fed yetkililerinin bu hafta "beklenenden daha yavaş gerçekleştiğini" söyledikleri toparlanmanın olumsuz etkilenmesi riskini getiriyor.

New York'ta FTN Financial'tan ekonomist Lindsey Piegza, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Şimdilerde gerçekten varilin dibindeyiz" dedi ve "Amerikalılar, Washington'daki liderleri konusunda artan oranda hayalkırıklığı hissediyor. Ayrıca beklenenden daha kötü ekonomik veriler görüyoruz" yorumunda bulundu.