Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisinin başkanı Barack Obama, ABD’nin orta batısını kapsayan ekonomi gündemli otobüs turuna devam ediyor. Obama, Kongre, Eylül ayında çalışmaya başladığında ekonomiyi desteklemek için ''çok özel'' plan sunma sözü vererek, "milletvekilleri eylülde geldiklerinde istihdam yaratmak ve bütçe açığımızı kontrol altına almak amacıyla ekonomiyi desteklemek için çok özel plan sunacağım'' dedi.

Barack Obama, vergilerin artması riski bulunması nedeniyle, eski ABD Başkanı Bush döneminden kalma vergi kesintilerinin 2012 yılı sonuna kadar uzatılması konusunda uzlaşmaya varmak zorunda kaldığını ifade etti.

Obama, Kongre'ye, istihdam vergisi kesintilerinin süresini uzatması, serbest ticaret anlaşmalarını sonuçlandırması ve istihdam yaratmak için altyapı projelerini teşvik etmesi çağrısını yineledi.

Siyasal tartışmaların ekonomiye zarar verdiğinden yakınan Obama, Cumhuriyetçi Teksas Valisi Rick Perry'yi de Amerikan Merkez Bankası Başkanı Bernanke'yi "ihanet" ile suçlayan sözleri nedeniyle uyardı.

2012 yılında yapılacak başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti'den aday olduğunu açıklayan Perry, Fed Başkanı Bernanke'yi parasal genişleme politikaları nedeniyle ihanetle suçlamıştı.

Obama kırsal kesimde istihdamın desteklenmesi için atılacak adımları da açıklayarak, bu amaçla Amerika’da gelecek beş yılda küçük işletmeler için 1 milyar dolar fon desteği sağlanacağı belirtildi.

ABD Başkanı, gelecek üç yıl boyunca, gelişmiş alternatif hava ve denizcilik biyoyakıtları üretmek için de toplam 510 milyon dolara kadar yatırım yapılacağını da duyurdu. Obama’nın yatırım planı çok sayıda biyoyakıt tesis ve rafineleri inşa edilmesi veya uyarlanması üzerine yoğunlaşıyor.

Obama, biyoyakıtın, ABD'nin dış petrole bağımlılığının azaltma ve ülkede yeni istihdam yaratma açısından önemli bir unsur olduğuna dikkat çekti.