Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın fiyatları, Avrupa borç sorununun derinleşip büyümeyi olumsuz etkileyebileceği endişelerinin hisse senetlerine satış getirmesi ve bunun da güvenli liman niteliğindeki yatırım araçlarına talebi artırması sonucu, yükselişini üçüncü günde de sürdürebilir.

11 Ağsutos'ta ons başına 1,814.95 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan spot altın, fazla bir değişiklik göstermedi ve Singapur saati ile 11:32'de 1,782.95 dolar seviyesinde kaldı. Aralık vadeli altın kontratı ise, dün rekor seviyede kapatmasının ardından yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,790.80 dolar seviyesine geldi.

ABD hisse senetleri dün, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin toplantısından işlem vergisi önerisi çıkması ve Avrupa ortak tahvili ihracının reddedilmesine karar verilmesi sonrası, 2009'dan bu yana görülen en hızlı üç günlük yükselişi tersine çevirdi. Euro Bölgesi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0.2 büyüdü ve bu, 2009 sonlarında reesyondan çıkılmasından bu yana en kötü performansı işaret ediyor. Almanya'da büyüme ise ikinci çeyrekte durma noktasına yaklaştı.

Mizuho Corporate Bank Ltd.'nin Tokyo ofisinden Tetsuya Yoshii, "Altın piyasası yukarı yönlü olacak" dedi ve "Yunanistan'dan sonra İspanya, Fransa var ve daima yeni sorunlar çıkıyor. ABD borç sorunu da henüz çözülmedi. Bu nedenle, insanlar güvenli liman arıyor" yorumunda bulundu.

Altın, Yunanistan'da başlayan ve İtalya, İspanya ve Fransa'yı da içerden diğer ülkelre sıçramakta olan Avrupa borç krizi nedeniyle bu yıl yüzde 26 değer kazandı. Bunun yanında, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin ABD'nin en üst seviye olan AAA'daki kredi notunu bir basamak indirmesi de küresel ekonomide yavaşlama endişelerini artırdı.

Yoshii, "Altın fiyatları düşerse, fiziki alıcılar düşük fiyatlardan piyasaya gelecektir ve bu da piyasaya destek verecek" dedi.

Spot platin yedinci günde de yükseldi ve yüzde 0.3 çıkarak ons başına 1,823.88 dolara geldi. Platin böylelikle Ocak ayından bu yana en uzun süreli çıkış dönemini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Spot gümüş ve palladyum fazla değişiklik göstermedi ve sırasıyla ons başına 39.9475 dolar ve 755.50 dolar seviyelerinde el değiştirdi.