Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Paris'te gerçekleştirilen Sarkozy-Merkel Zirvesi'nden borç krizine ilişkin belirli bir kararın çıkmaması küresel piyasalarda hayal kırıklığına yol açtı. Bu gelişmelerden nasibini alan Çin Borsası, Çin Hükümeti'nin ekonomideki yavaşlamaya rağmen, ülkenin sıkı para politikasını sürdüreceğine yönelik spekülasyonun da eklenmesiyle geri adım attı.

Çin'in en büyük bakır ve çinko üreticileri Jiangxi Copper Co. ve Zhuzhou Smelter Group Co., ekonomideki soğumanın ham madde taleplerini olumsuz etkileyeceği düşüncesiyle, metal üreticilerindeki düşüşe öncülük etti. Çin'in en büyük deniz taşımacılık şirketi China Shipping Development Co., ilk yarı kârlarının yüzde 30 düşmesi üzerine değer kaybetti. China Minsheng Banking Corp. ise yüzde 57'lik kâr artışının ardından 1 ayın en yüksek seviyesine sıçradı.

Avrupa'daki borç krizinin kısa vadede çözülemeyeceğini, bunun da hisse senedi piyasasındaki karamsarlığı sürdüreceğini belirten Central China Securities Co.'nun stratejistlerinden Li Jun, kurumsal kazançların hâlâ güçlü geldiğini, ancak kâr profillerine ilişkin endişelerin arttığına dikkat çekti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1'in altında bir düşüş kaydederek 2,607.25 puandan işlem gördü. CSI 300 Endeksi ise yüzde 0.1 kayıpla 2,895.28 puana geriledi.

Şanghay Bileşik Endeksi, enflasyon ve sıcak para girişi önlemleri kapsamında uygulanan sıkı para politikalarının etkisiyle yüzde 7.2 değer kaybetti.