Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde ekonominin beklenmedik şekilde yavaşlaması yeni bir resesyon ihtimalini artırdı. Bu durum, Avrupa Merkez Bankası'nın bu yıl ikinci kez faiz artırmasını engelleyebilir.

17 ülkeyi kapsayan Euro Bölgesi ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 0.2 büyüme kaydetmesinin ardından yeniden hızını alma konusunda sorun yaşayabilir. UniCredit Global Research'ün ekonomistlerinden Marco Valli, ikinci çeyrek büyüme rakamlarının 2009'dan bu yana Avrupa'nın en kötü performansına işaret ettiğine dikkat çekti. Fransız ekonomisi durmuşken, Avrupa'nın büyüme motoru Almanya'nın ekonomik genişlemesi de durma noktasına yaklaştı.

Bunun geçici bir yavaşlama olduğundan emin olduğunu ifade eden Valli, ancak gözlerin önümüzdeki birkaç ayı boyunca resesyon riskine odaklanacağını belirtti. Valli, şimdilik faiz artışı beklenmediğini aktardı.

İrlanda'dan İtalya'ya, Avrupa'nın borç sorunu yaşayan ülkelerinin hükümetlerinin bütçe harcamalarını azaltması, Avrupa'nın zayıflığını gereğinden fazla süreliğine uzatabilir.  Bu yıl 2 kez faiz artışına giderek faizleri yüzde 1.5'e çıkarmış olan AMB, geçtiğimiz hafta piyasaları sakinleştirmek ve bölgedeki borç krizinin yayılmasını önlemek üzere İtalyan ve İspanyol tahvilleri satın almak zorunda kaldı.

Dün açıklanan büyüme rakamları, euro üzerinde de baskı oluşturdu ve hisse senetleriyle birlikte euro da geri adım attı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Başkanı Nicolas Sarkozy, dünkü zirvesinde Euro Bölgesi'nde bir "Ekonomi Konseyi" kurulması ve finansal işlemler vergisi konulması önerileri sunuldu.