Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sukuk piyasasına yeni bir yatırım bankası daha giriyor. Müslüman ülkelerdeki projeleri fonlamak üzere 10 yıl içinde 100 milyar dolar elde etmek için Bahreyn'de açılacak olan banka, sukuk piyasasındaki garantörleri (underwriter) de zorlayacak.

İslami Kalkınma Bankası'na benzeyen uluslararası bankanın 10 milyar dolar sermayeyle Ocak ayında açılacağı tahmin ediliyor. Business Owners Union'ın genel müdürü Abdulmohsen Linjawi, İslam Konferansı Örgütü'nde yer alan 57 ülkedeki kârlı yatırımları fonlayacak.

1 trilyon dolar değerindeki İslami finans sektöründe, büyük anlaşmaları yürütebilme kapasitesine sahip kuruluşların çok olmaması, geçtiğimiz ay Malezy'yı da Asya'nın ilk İslami bankasının açılması için harekete geçmeye itti.

Sukuk olarak biliren İslami tahviller, bu yıl 16.8 milyar dolara ulaşarak, yüzde 6.7 getiri sağladı. JP Morgan'ın Küresel Gelişen Piyasalar Endeksi'ne göre, bu oran diğer gelişen piyasalarda yüzde 6.6'larda seyrediyor.

Projelerin fizibiliteleri üzerinde çalışarak, yalnızca başarılı olacağı düşünülen projeleri destekleyeceklerini belirtek Linjawi, bu bankanın İslami Konferans Örgütü'ndeki Şeriat kurallarına uygun hareket eden en büyük banka olacağının altını çizdi.

Şeriat kurallarına uygun olan finansal hizmetlerin talebi, petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle son 5 yıl içerisinde yüzde 30 arttı. Asya ekonomilerindeki yüksek büyüme oranları da müslümanların gelirlerini yükseltiyor.

Birleşmiş Milletker'in ardından en büyük ikinci ülkeler birliği olan İslami Konferans Örgütü içerisinde Malezya, Endonezya, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkeler yer alıyor.