Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de toptan eşya maliyetleri, tütün, kamyon ve eczacılık ürünlerinin fiyatlarındaki artışların öncülüğünde, Temmuz ayında beklenenden daha hızlı yükseldi. Bu durum, emtia maliyetlerindeki düşüşlerin henüz diğer malların fiyatlarına geçiş yapmadığını işaret ediyor.

ABD'de Haziran ayında yüzde 0.4 düşen üretici fiyatları endeksi Temmuz ayında yüzde 0.2 yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, üretici fiyatlarının Temmuz ayında yüzde 0.1 yükselmesi bekleniyordu. Volatil seyreden gıda ve enerji fiyatlarının dahil edilmediği çekirdek üretici fiyatları endeksi Temmuz ayında yüzde 0.4 artarak, Ocak ayından bu yana en hızlı artışını gösterdi. Haziran ayında yüzde 0.3 artan çekirdek üretici fiyatları endeksinin Temmuz ayında yüzde 0.2 artması bekleniyordu.

Bugün açıklanan veriler, ham madde maliyetlerinin, petrol ev gıda fiyatlarındaki düşüşlerine tkisi ile, Temmuz ayında üçüncü ay üst üste düştüğünü gösteriyor. Satışlardaki yavaşlamalar ve ham madde fiyatlarındaki düşüşler, şirketlerin ürünlerine zam yapma ihtimalini düşürüyor ve bu da Fed'e büyümeyi destekleme konusunda potansiyel yaratıyor.

Charlotte, North Carolina'da Wells Fargo Securities LLC'nin kıdemli ekonomisti Mark Vitner, veri öncesi yaptığı değerlendirmede, "Enerji fiyatları biraz düştü ve gıda fiyatlarının daha da yükselmesi için kapasite yok" dedi ve "Enflasyon, Fed'in diğer bir parasal genişleme adımı atabilmeyi düşünmesi için yetecerince soğumuş durumda" yorumunda bulundu.

Bloomberg'in anketine katılan 78 ekonomistin enflasyon tahminleri yüzde 0.5 düşüş ile yüzde 0.6 artış arasında gerçekleşti. Haziran ayındaki düşüş ise son bir yıldaki ilk düşüştü.