Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nin borç sorununu ele almak üzere biraraya gelen Fransa Başkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Eylül ayında Avrupa Birliği'ne finansal işlemlere vergi getirilmesini öngören bir düzenleme yapılmasını önereceklerini açıklamasının ardından ülkelerin maliye bakanları harekete geçti.

Fransa Maliye Bakanlığı, Fransız Bakan Francois Baroin ile Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble'nin finansal işlem vergisi konusunda ortak önerilerini Eylül ayında sunacaklarını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Baroin ve Schauble'nin konuyu ele almak üzere çok yakında biraraya gelecekleri belirtildi.

Merkel ve Sarkozy, finansal işlem vergisinin yöntemine ilişkin bilgi vermemişti. Ancak uzmanlar, bunun, ekonomist James Tobin tarafından ortaya atılan ve uluslararası sermaye hareketlerinin küçük bir oranda vergilendirilmesini içeren yöntemle yapılabileceğini belirtiyor.

Fransa ve Almanya'nın öncülüğünde öne sürülen bu finansal işlemler vergisine İngiltere'nin nasıl tepki vereceği de merak ediliyordu.

İngiltere Maliye Bakanlığı Sözcüsü, finansal işlem vergisinin dünya genelinde uygulanması gerektiğini belirtti. Sözcü, İngiltere Hükümeti’nin, finansal işlem vergisi konusunu uluslararası ortaklarıyla birlikte müzakere etmeye devam edeceğini ifade etti.

Bu arada Sarkozy ve Merkel, zirvenin ardından kaleme aldıkları mektupta, Herman Van Rompuy'dan, zirvede öne atılan ve kurulması kararlaştırılan Euro Bölgesi Ekonomi Konseyi'nin yöneticiliğini üstlenmesini talep etti.

Ekonomi Konseyi Başkanlığı’na Euro Bölgesi'ne üye 17 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının iki buçuk yıl süre için bir başkan seçecekleri belirtildi.