Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın rekor düşük seviyede seyreden faiz oranlarını 2013'ün ortasına kadar sabit tutması kararına, bazı Fed yetkililerinin karşı çıkması ve yenin 2. Dünya Savaşı sonrası zirvesine yaklaşmasıyla Asya Borsaları değer kaybetti. Asya borsaları 4 günden bu yana ilk kez düşüş kaydetti.

Satışlarının yüzde 83'ünü deniz aşırı ülkelerde gerçekleştiren otomobil üreticisi Honda Motor Co., yendeki değerlenmenin Japonya'nın ihracat görünümünü etkilemesi sebebiyle yüzde 1.2 geriledi. Japonya'nın en büyük elektronik ihracatçısı Sony Corp. yüzde 1.3 düştü. Avustralya'nın en büyük petrol üreticisi BHP Billiton Ltd., petrol fiyatlarının düşmesiyle yüzde 1.6 değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 kayıpla 124.29 puana geriledi. Endeks geçtiğimiz 3 günde yüzde 2.8 değerlenmişti.

Teşvikler kaldırılırsa ABD ekonomisinin batacağına ilişkin korkulara dikkat çeken Investors Mutual Ltd.'ın yatırım yöneticilerinden Jason Teh, ABD ekonomisinin küresel büyüme için önemli olduğunu, o sebeple teşvik paketlerine ilişkin her açıklamanın hisse senedi yatırımcılarını doğrudan etkilediğini belirtti.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.4 düşerken, Güney Kore Kospi Endeksi de yüzde 1.8 geriledi. Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.6; Hong Kong Hang Seng Endeksi ise yüzde 0.6 düşüş kaydetti.

Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri yüzde 0.5 değer kaybetti.

Honda yüze 1.2 düşüşle 2,522 yenden fiyatlanırken, Sony de yüzde 1.3 düşüşle 1,665 yenden işlem gördü.