Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, altın fiyatlarının zayıflayan dolarla birlikte rekor seviyelere çıkmasının ardından, merkez bankasına, gelişmiş ülkelerde, İngiltere Merkez Bankası gibi kuruluşlarda tutulan 11 milyar dolar değerindeki altın rezervini ülkeye getirme talimatı verdi.

365 tonluk altın rezervinin 211 tonunu ABD, Avrupa, Kanada ve İsviçre kurumlarında tutan Venezuela, Chavez'in dün yaptığı açıklamada vurguladığı üzere, altın külçelerini artan biçimde ülkeye getirecek. Chavez, JPMorgan Chase & Co., Barclays Plc, Standard Chartered Plc ve the Bank of Nova Scotia'nın da Venezuela'nın altınlarını tuttuğunu kaydetti.

Chavez dün devlet televizyonuna yaptığı açıklamada "99 ton altını 1980'den bu yana İngiltere Merkez Bankası'nda tutuyoruz. Bunları ülkeye getirme konusunda mutabık kaldım" dedi ve "Bu sağlıklı bir karar" değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Bankası Başkanı Nelson Merentes, hükümeti ihracatın yüzde 95'ini oluşturan petrole dayanan Chavez'in, nakit rezervlerini, ABD ve Avrupa bankalarından çıkararak, aralarında Brezilya, Çin, Rusya ve Güney Afrika gibi ülkelerin bulunduğu gelişen piyasalara yatırım yapma yoluyla çeşitlendirmek istediğini söyledi. Ülkesi dünyanın 15'nci büyük altın rezervine sahip Chavez, altının bu yıl yüzde 26'lık bir ralli yapmasının ardından rezervleri geri getiriyor.

Venezuela'nın rezervleri 16 Ağustos itibariyle 28.6 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Maliye Bakanı Jorge Giordani, zayıflayan dolar, iflasın eşiğinde olan ABD hükümeti ve Avrupa'daki borç sorununun ülkenin tasarruflarını tehdit ettiğini ve bu yüzden rezervlerin kendi evlerinde ve "müttefik" ülkelerde daha güvende olacağını söyledi.