Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD SEANSINDA VOLATİLİTE YÜKSELDİ

Güne son gelen satışların geri alınabileceği beklentisi ile risk iştahını artırarak başlayan ABD Borsaları dünya varlıklıarını da olumlu etkiledi. Gün içinde % 1'den fazla artıya geçen S&P 500 Endeksi günün devamında alımlarını geri verdi, kapanış % 0.09 yükselişle 1.193 puandan yapıldı. FED Başkanları Plosser, Fisher ve Kocherlakota son yapılan FED toplantısında gösterge faizin 2013 yılına kadar sıfıra yakın seyretmesine razı olmamışlardı.

Böylece bir Para Politikası Kurulu toplantısında itiraz eden üye sayısı son 19 yıldır görülmemiş oranda artmış oldu. Kocherlakota hariç, diğer iki FED Başkanı da alınan kararların geri çevrilmek zorunda kalacağını ve FED'in borsa yatırımcılarını korumaya çalışır bi görüntü çizdiğini açıkladılar.

Açıklamaların ardından FED'in beklendiği oranda etkin ve kararlı şekilde hareket edemeyeceğini düşünen yatırımcılar satışa geçti. ABD 10 yıllık tahvilinin faizi % 2.15 seviyesinde, Dolar Endeksi 73.95'te.

ASYA'YI BÜYÜME KORKUSU SARDI

Hong Kong ekonomisinin geçtiğimiz günlerde çeyreklik bazda küçülmesinin ardından morgan Stanley'den gelen raporda ülknein kısa süreli ve cılız bir resesyona grime olasılığının olduğu tahmin edildi. Aynı kurum ve Deutsche
Bank tarafından yapılan tahminlerde ise Çin ekonomisinin 2012 yılı büyüme tahmininin % 9'un altına çekilmesi Asya seansında gerginliğe yol açtı.

İsviçre Frankı'ndan sonra Japon Yeni'ne de güvenli liman talebi ile ilgi arttı. Dolar/Yen Mart ayında organize müdahale gelen seviyeye hayli yakın işlem görüyor, son gelinen fiyat 76.67. MSCI Asya Endeksi % 1.2 gerilerken Japonya ve Çin borsalarında kayıplar % 1'in altında.  

EMTİADA GERİ ÇEKİLMELER YAŞANIYOR

Asya'da satışın temelini oluşturan faktörler emtia cephesinde de satışa sebep oluyor. Dün % 1 yukarıda kapanan 24 ham maddeden oluşan SPGSCI Emtia Endeksini oluşturan maddelerde gerilemeler görülüyor. ABD tipi ham petrol varil başına 87.15 Dolar'dan işlem görürken, Brent petrol 110.42 Dolar'da.

Altın ve gümüşte önemli değişimler görülmezken spot altının ons başına fiyatı 1.791 Dolar ile rekora yakın. Tarım emtiasında satışlar görülürken, %0.9 gerileyen bakır fiyatları eşliğinde baz metallerde de düşüşler yaşanıyor. Bu cephede büyümeye ilişkin endişelerin hakim olduğu not ediliyor.

İÇERİDE GÖRÜNÜM BULANIKLAŞTI

Salı günü global piyasalardan olumlu yönde ayrışan İMKB 100 Eneksi dün gelen satışları ise karşılayamadı. Günü 54.217 puandan tamamlayan endekste 54.853 gün içi direnç görevi üstlenmiş oldu. Sınırötesi operasyon haberleri ile güne başlayacak iç piyasada dövizin sakin seyrettiği gözleniyor. Dolar/TL 1.7728, Euro/TL 2.5512 ve Sepet Kur 2.1617'de. Göstrge tahvil faizi ise global faiz görünümü ile uyumlu olarak geriliyor ve bugüne başlangıç %7.88'den yapılacak. Dış piyasadan gelen haber akışına Citigroup tarafından yazılan ve Gelişen Piyasalar'da çok fazla kötünün fiyatlandığını savunan rapor eklenebilir. Birçok kötü haberin ve kar düşüşünün fiyatlarda olduğunu düşünen kuruma göre bu seviyelerden pozisyon oluşturmak gerekiyor, raporun sonunda gelen uyarıda ise global satış havasının sürmesi durumunda Gelişen Piyasalar için de kaçış olmadığı belirtildi.

Bugün takip edilecek veri akışı şöyle :

- Japonya'da Temmuz ayı dış ticaret dengesi açıklanacak 01:50

- Japonya'da öncü göstergeler endeksi (revize) açıklanacak 07:00

- TCMB Haziran ayı uluslararası yatırım pozisyonu verilerini açıklayacak
10:00

- İngiltere'de Temmuz ayı perakende satışlar açıklanacak 11:30 Önceki:
0.7%

- Euro Bölgesi Haziran ayı inşaat üretimi açıklanacak 12:00

- ABD'de haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak 15:30

- ABD'de Temmuz ayı TÜFE açıklanacak 15:30 Önceki: TÜFE -0.2%, çekirdek
TÜFE 0.3%

- ABD'de Temmuz ayı ikinci el konut satışları açıklanacak 17:00 Önceki:
-0.7%

- ABD'de Ağustos ayı Philadelphia FED endeksi açıklanacak 17:00 Önceki:
3.2

- ABD'de Temmuz ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak 17:00 Önceki:
0.8%

 

Twitter.com/Gokhan_Sen