Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin enflasyon oranlarının Fed'in 3. kez tahvil alımına gitmesini destekleyebilecek zayıflıkta olmayacağı düşüncesi, dolar ve yeni, önemli paralara karşı destekledi.

Asya Borsalarının düşmesinin, yüksek getirili varlıkların talebini azaltmasıyla yen, Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları karşısında değer kazandı. İsviçre Merkez Bankası'nın franktaki değerlenmeyi önleyemeyeceğine ilişkin spekülasyon üzerine İsviçre frankı, dün euro karşısında aldığı kazançlara tutundu. Sterlin, bugün açıklanacak olan ve yavaşlamaya işaret etmesi beklenen İngiltere'nin büyüme rakamlarının öncesinde, dolar karşısında geri adım attı.

"Eğer ABD'nin enflasyonu bu oranlarda seyrederse, 3. tur tahvil alımına gitmek zor olur" diyen Westpac Banking Corp.'un Döviz stratejistlerinden Sean Callow, bu durumun Fed'in işini zorlaştırdığını, ancak doları desteklediğini belirtti.

Euro karşısında 1.4426'dan 1.4398 seviyesine yükselen dolar, yen karşısında 76.61'dan işlem gördü. Euro/Yen paritesi ise 110.50'den 110.30'a geriledi. İsviçre frankı dün euro karşısında elde etmiş olduğu yüzde 0.6'lık kazanca tutunarak 1.1389 seviyesinde kaldı.

ABD'de gıda ve yakıt fiyatları hariç tüketici fiyatlarının Temmuz ayında artmış olması bekleniyor. Endeks önceki 2 ayda yüzde 0.3 yükselmişti.