Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD ve Avrupa ekonomilerinde yavaşlama işaretleri sonrası petrol talebinde azalma olacağı endişelerine bağlı olarak, iki günlük zirvesinden düştü.

Petrol kontratları, bugünkü ABD verileri öncesi yüzde 0.6 füştü. Bugün ABD'de açıklanacak olan işsizlik başvuruları verisinin artması ve Philadelphia Fed imalat sanayi endeksinin ise yavaşlaması bekleniyor. ABD Enerji Bakanlığı verilerine göre, ham petrol stokları 4.23 milyon varil düştü. Beklenti stokların 500,000 varil düşmesi yönündeydi. Asya hisse senetleri, Fed'in iki yetkilisinin, ABD'de faizin rekor düşük seviyede tutulmaya devam edileceği taahhüdüne muhalefet etmesinin ardından değer kaybetti.

Singapur'da Purvin & Gertz Inc.'den Victor Shum, "ABD ve Avrupa ekonomilerinin sağlığına yönelik süregelen endişeler, yıl sonuna kadar ılımlı gerçekleşecek fiyat yükselişlerine set çekecek" dedi ve "Gam petrol kısa avdede 80 dolar ile 100 dolar arasında dalgalanacak" yorumunda bulundu.

Eylül vadeli Nymex petrol kontratı 56 sent düşerek varil başına 87.02 dolara düştükten sonra, Sydney saati ile 13:58'de 87.30 dolara geldi. Kontrat dün 93 dolar yükselerek 87.58 dolara çıkmış ve 15 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Fiyatlar son bir yılda yüzde 16 yükseldi.

Ekim vadeli Brent türü ham petrolün varil fiyatı 10 sent düşerek 110.50 dolara indi. Kontrat dün 1.47 dolar ya da yüzde 1.4 yükselerek 110.60 dolara çıkmıştı. Bu kontrat son bir yılda yüzde 45 yükseldi.