Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ünlü finansal kuruluş Morgan Stanley, Avrupa'daki borç sorununa ilişkin çözümlerin yetersizliği, zayıf ekonomik güven ve mali sıkılaştırmaları gerekçe göstererek, bu yıla ait küresel büyüme tahminlerini indirdi.

Daha önceden küresel ekonominin bu yıl yüzde 4.2 büyüyeceği tahmininde bulunmuş olan Morgan Stanley, rakamı aşağı yönlü revize ederek yüzde 3.9'a çekti. Morgan Stanley, önümüzdeki yıla ait büyüme oranlarını da değiştirerek, yüzde 4.5'ten yüzde 3.8'e düşürdü.

Gelişmiş ekonomilerdeki borç sorunları, bu ay küresel ekonomiyi tehdit ederek, piyasaları alabora etti. Bu ay hisse senedi piyasalarından trilyonlarca dolar silindi. Ayrıca Almanya gibi gelişmiş ekonomilerin yavaşlayan büyümeleri de küresel ekonomiye duyulan güveni zayıflattı.

ABD ve Avrupa'nın resesyona çok yakın olduğu uyarısında bulunan Morgan Stanley'nin analistlerinden Chetan Ahya, Avrupa başta olmak üzere politikalardaki hatalar ve bölgedeki borç krizine ilişkin alınan yetersiz çözüm kararları ile ABD'de borç tavanının yükseltilmesi esnasında kaydedilen anlaşmazlıkların finansal piyasaları doğrudan etkileyerek, tüketici ve iş dünyası güvenine zarar verdiğini belirtti.

Morgan Stanley, G-10 ülkelerinin de büyüme tahminlerini bu ve gelecek yıl için aşağı yönlü revize etti. Morgan Stanley, G-10 ülkelerinin bu yıl yüzde 1.5; önümüzdeki yıl ise yüzde 2.4 büyüyeceğini tahmin ediyor. Bu yılki büyüme oranı revize edilmeden önce yüzde 1.9 olarak öngörülmüştü.

Zayıf büyüme ve karamsar varlık piyasasının Avrupa ve ABD'deki gelişmelerden etkilendiğini belirten Morgan Stanley analistleri, şimdi bunlara hükümetlerin mali harcamalardaki kesintilerinin de ekleneceğini ve baskı oluşturacağını söyledi.

Morgan Stanley, Çin'in büyüme tahminlerini de yüzde 9'dan yüzde 8.7'e indirmişti.