Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, iki Fed yetkilisin, merkez bankasının hisse senedi yatırımcılarını korumak için hareket etmemesi gerektiğini söylemesi sonrası değer kaybediyor. Gösterge endeks Stoxx Europe 600 Endeksi, bu satışlarla birlikte, son iki haftanın zirvesinden düşüşe geçti. ABD endeks vadelileri ve Asya hisseleri de aşağı yönde hareket etti.

BNP Paribas SA, ABD'de düzenleyici kurumların, Avrupa'da ülke borç krizinin fonlama sorunlarına yol açabileceği gerekçesiyle büyük Avrupa bankalarına yönelik incelemelerini artırdığı yolundaki haberlerin ardından değer kaybetti ve diğer bankalardaki düşüşlere öncülük etti. SABMiller Plc, Foster’s Group Ltd.'nin 9.5 milyar Avustralya doları (10 milyar dolar) tutarındaki satınalma teklifini çok düşük diye reddetmesinin ardından yüzde 2.2 değer kaybetti. Dünyanın ikinci en büyük çimento üreticisi Holcim Ltd., karının tahminlerden düşük çıkmasının etkisi ile yüzde 4.8'lik bir kayıp gerçekleştirdi.

Stoxx Europe 600 yüzde 1.3 düşerek, Londra saati ile 08:55'te 234.85 puana indi. Endeks halen 10 Ağustos'ta gördüğü bu yılın en düşük seviyesinin yüzde 5.1 üzerinde ve Şubat ayında gördüğü bu yılın zirvesinden başlattığı düşüşü yüzde 19'a daralttı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 1.6 düşerken, Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı, endeksin dünkü yüzde 0.1'lik yükselişinin ardından yüzde 1.1 aşağıda seyrediyordu.

Phşiladelphia Fed Başkanı Charles Plosser, dün Bloomberg Radio'ya yaptığı açıklamada, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin geçen haftaki faizi 2013 yılının ortasına kadar sıfır seviyesi yakınında tutma taahhüdünü "uygun olmayan bir zamanda uygun olmayan bir politika" olarak değerlendirdi.

Dallas Fed Başkanı Richard Fisher da, merkez bankasının hisse senedi yatırımcılarını korumak için politka oluşturmaması gerektiğini söyledi. Her iki yetkili Fed'in 9 Ağustos'taki açıklamasına muhalefet etmişti.