Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsviçre frangı, merkez bankasının para birimindeki yükselişi durdurmak için yeni adımlar atabileceği söylentileri ile, euro ve dolar karşısında değer kaybediyor.

Frank, Bloomberg tarafından izlenen 16 önemli para biriminin tümü karşısında düştü. İsviçre Maliye Bakanı Eveline Widmer-Schlumpf, dün yaptığı açıklamada, frangın güçlü seyrinden endişe duyduğunu ve hükümetin İsviçre Merkez Bankası'nın para birimini zayıflatma yolunda aldığı tüm tedbirleri desteklediğini söyledi. Merkez Bankası, daha önce yaptığı açıklamada, politika yapıcıların, frangı geçici bir süre euroya bağlamak da dahil değişik seçenekleri değerlendirmekte olduğunu kaydetmişti.

Rabobank International'ın Londra ofisinden kıdemli Döviz stratejisti Jane Foley, "Piyasa İsviçre Merkez Bankası'nın çözümünü test etme konusunda isteksiz görünüyor" dedi ve "Ancak İsviçre Merkez Bankası kısa bir süre içinde bazı önemli adımlar atmak durumunda kalacak. Boş tehditlerle bir yere varılmaz. Piyasa sabrını yitirecek ve tekrar frank toplamaya başlayacaktır" yorumunda bulundu.

İsviçre frangı dolar karşısında yüzde 0.9 düştü ve Londra saati ile 08:15'te dolar başına 79.71 santim seviyesine geldi. İsviçre para birimi eurıo karşısında da düştü ve yüzde 0.7 değer kaybederek euro başına 1.1474 frank seviyesine geriledi. Yen karşısında ise frank, dünkü seviyesi olan 96.95 yenden 96.17 yen seviyesine indi. Frank bu yıl yüzde 11.6 değer kazandı ve 10 gelişmiş ülke para birimi içinde en iyi performansı gösteren para birimi oldu.

İsviçre Merkez Bankası dün, piyasadaki likiditeyi artırmak ve bunun yardımıyla para birimini zayıflatmak için, bankalarda tuttuğu vadesiz mevduatını 120 milyar franktan 200 milyar franga yükseltti, tahvil alımlarına devam edeceğini ve döviz swaplarını kullanacağını açıkladı.