Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Morgan Stanley'in küresel ekonomik büyüme için tahminini düşürmesinin ardından, son dört günde ilk kez değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.4 düşerek, Hong Kong saati ile 15:43'te 1,010.38 puana geriledi ve 9 Ağustos'tan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.7 düşerken, Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 1.6'lık bir kayıp yaşadı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi ise yüzde 1.6 düştü. Vietnam Borsası ise dşğerlerinin aksine yükseldi ve yüzde 2.4'lük çıkışla Asya'da en iyi performans gösteren piyasa oldu.

Morgan Stanley bu yıl için küresel büyüme tahminini yüzde 4.2'den yüzde 3.9'a indirdi. Deutsche Bank AG ise, Çin ekonomisinin 2011 ve 2012 yılında yüzde 9'un altında büyüyebileceğini kaydetti. ABD'de bugün açıklanacak olan Temmuz ayı tüketici fiyatları endeksi artışının yavaşlaması, işssizlik başvurularının artması ve öncü göstergeler endeksinin ise yavaş bir hızda artması bekleniyor.

Capital Dynamics Asset Management Sdn.'den Tan Teng Boo, "Bu yılın başından bu yana çok temkinliyiz" dedi ve "Küresel ekonomide çok sayıda dengesizlik var, gelişen ekonomiler politika seçeneklerini tüketti ve bazı durumlarda gelişen ekonomiler de seçeneklerinin çoğunu bitirdi" yorumunda bulundu.

Güney Kore'nin en büyük elektronik üreticisi ve ihracatçısı Samsung Electronics Co.'nun Seul piyasasında yüzde 5.7 düşmesinin ardından, elektronik grubu bölgede en hızlı düşüş gösteren sektör oldu.

Dünyanın en büyük kontrat chip üreticisi  Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. yüzde 2.1 düşerken, dünyanın ikinci büyük bilgisayar hafıza chipi üreticisi Hynix Semiconductor Inc. yüzde 12 değer kaybetti.