Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dallas ve Philadelphia Fed Başkanları'nın Fed'in hisse senedi yatırımcılarının kazançlarına göre hareket etmemesi gerektiğini söylemesinin ve İsveç'teki regülatörlerin bankaların para piyasasındaki dondurulmalara hazır olmadığını açıklamasının ardından piyasalar düşüşe geçti. Hisse senetleri ve ABD'deki endeks vadelileri değer kaybederken, hazine kağıtları primlendi. Yen de güçlenenler arasında yer aldı.

MSCI Dünya Endeksi bugün yüzde 1.1 aşağıda seyrediyor. Standard&Poor's 500 endeks kontratı ise yüzde 1.9 geriledi. ABD'nin 10 yıllık hazine tahvilerinin getirisi yüzde 3 düştü. Yen, 16 önemli para biriminin 14'ü karşısında zafer kazanırken, Dolar Endeksi 2 haftanın en yüksek sıçramasını kaydetti. Emtiada da gevşeme görüldü. Petrol yüzde 1.6; bakır yüzde 1.1 aşağıda fiyatlandı.

ABD Merkez Bankası'nın rekor düşük seviyedeki faizleri 2 yıl daha sürdüreceği kararını verdiği FOMC toplantısının tutanaklarının yayınlanmasının ardından konuşan Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser ve Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, Fed'in bu hamlesinin "piyasalara düştüğünde destek vermek" olarak yanlış algılanabileceğini söyledi.

ASYA BorsaLARI'NDA ÇİN VE FED KONUŞULUYOR

Asya borsaları da Morgan Stanley'nin Çin'in 2012'ye ait büyüme tahminini düşürmesi ve Fed yetkililerinin açıklamalarıyla bugünü ekside tamamladı. Çin borsasında özellikle Morgan Stanley'nin büyüme tahminini aşağı yönlü revize etmesi fiyatlanırken, Japon Nikkei 225 Endeksi yendeki değerlenmenin ihracatları etkileyeceği endişeleriyle değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi günü yüzde 0.8 kayıpla 124.29 puanla sonlandırdı. Asya borsalarındaki düşüşte ABD ve Avrupa ekonomilerinin  yavaşlamasının, ihracatları olumsuz etkileyeceği düşüncesi de etkili oldu.

FED'İN KREDİBİLİTESİ

Diğer yandan İsveçli finansal regulatör Lars Frisell, bankalararası borçlanmanın durma noktasına geldiğini açıklaması da piyasalarda düşüşe sebep oldu.

0 faiz ve 2 tahvil alım programının tamamlanmasıyla, Fed'in elindeki silahları kullanmış olduğuna dikkat çeken TCW Group Inc.'in küresel stratejistlerinden Komal Sri-Kumar, bu noktadan sonra Fed'in savunma pozisyonuna geçtiğini söyledi.

AVRUPA BORSALARI'NDAKİ DÜŞÜŞLER BANKALARIN ÖNCÜLÜĞÜNDE SÜRÜYOR

Stoxx Europe 600 Endeksi bugün yüzde 1.5 değer kaybetti. Dünyanın en büyük ikinci çimento üreticisi Holcim Ltd., beklentinin altında kazanç açıklamasının ardından yüzde 5.1 değer kaybetti. Fransa'nın en büyük ikinci bankası Societe Generale SA ise Wall Street Journal gazetesinde yer alan, regulatörlerin borç krizindeki sorunları çözmek üzere Avrupa'nın en büyük bankalarını kontrol altına alacağı yönündeki haberi üzerine yüzde 3.5 düştü.

YURTİÇİ DE SATIŞ AĞIRLIKLI BİR GÜN YAŞIYOR

İstanbul Menkul Kıymet Borsası 100 Endeksi ise ilk seansta yüzde 2.64 kayıpla 52,786.78 puana geriledi.

Seans sonunda mali endeks 2.234,07 puan düşerek 76.002,29 puana, sanayi endeksi 1.285,29 puan düşerek 46.801,25 puana ve hizmetler endeksi 740,76 puan düşerek 34.644,54 puana geriledi.

Böylece, önceki kapanışa göre mali grup hisseler ortalama yüzde 2,86 oranında, sanayi grubu hisseler ortalama yüzde 2,67 oranında ve hizmetler grubu hisseler ortalama yüzde 2,09 oranında değer kaybetti.

Birinci seansta işlem gören toplam 353 hisse senedinden 17'si değer kazandı, 331'i değer kaybetti, 5 hisse senedinin fiyatı ise aynı kaldı.

Birinci seansta 1 milyar 171 milyon 196 bin 924 liralık işlem hacmi oluştu. En çok işlem gören hisse senetleri Garanti Bankası, İş Bankası (C), Emlak Konut, Halk Bankası ve Afyon Çimento oldu.

Döviz kurunda ise yatay seyirin daha ön planda olmasıyla birlikte, yukarı yönlü bir hareket izleniyor.

Dolar/TL bugün yüzde 0.45 artışla 1.7762 seviyesinden, Euro/TL ise yüzde 0.15 değerlenmeyle 2.5569 düzeyinden işlem görüyor.

Gösterge tahvilin faizi yüzde 7.90'ın altında seyrediyor.