Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri, bugün açıklanacak olan Temmuz ayı tüketici fiyatları endeksinin yükselme hızının önceki aya göre düşeceği beklentisi ile birlikte, yatırımcıların enflasyon bahislerini son sekiz ayın en düşük seviyesine indirmeleri sonucu değer kazandı.

Bu yükselişler sonucu, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi, küresel ekonomik yavaşlama endişelerinin hisse senetlerine satış getirmesinin güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi artırmasının da desteği ile son bir haftanın en düşük seviyesine geriledi. 10 yıl vadeli tahvilin faizi ile aynı vadede enflasyona endeksli tahvilin faizi arasındaki fark 2.12 yüzde puanına kadar inerek, Aralık ayndan beri en düşük seviyesine geriledi. Bu fark, yatırımcıların tahvilin vadesi boyunca tüketici fiyatları endeksine yönelik beklentilerinin bir ölçümü olarak değerlendiriliyor. Hazine bugünkü beş yıllık tahvil ihalesinde 12 milyar doalrlık kağıt satmayı planlıyor.

UniCredit SpA'nın Munih ofisinden stratejist Kornelius Purps, "Ekonomik görünüm konusunda aşağı yönde olduğumuz yolunda genel bir izlenim var" dedi ve "Enflasyonun beklenenden yüksek çıkma riski var, ancak Hazine kağıdı piyasasının yön değiştirmesini beklemiyorum. Tahvil faizlerinde tarihi dip seviyelere yakın olmamıza karşın, faizlerin daha da düşme şansı var" yorumunda bulundu.

10 yıl vadeli Hazine tahvilinin faizi beş baz puan düşerek, New York saati ile 06:01'de yüzde 2.12'ye indi. Bu, yüzde 2.07 ile 10 Temmuz'da görülen seviyeden bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor. Ağustos 2021'de vadesi dolacak yüzde 2.125 faizli tahvilin fiyatı 14/32 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 4.38 dolar yükselerek 100 2/32'ye çıktı. 30 yıl vadeli tahvilin faizi ise dört baz puanlık düşüşle yüzde 3.52'ye geriledi.