Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de yaşam maliyeti Temmuz ayında, yüksek enerji ve gıda fiyatlarının etkisi ile dört ayın en hızlı artışını gösterdi.

ABD'de tüketici fiyatları endeksi Temmuz ayında yüzde 0.5 artarak, yüzde 0.2 olan artış beklentisinin iki katından daha fazla bir yükseliş gösterdi. Volatil seyreden gıda ve enerji fiyatlarının dışarıda tutulduğu çekirdek tüketici fiyatları endeksi ise aynı dönemde yüzde 0.2 arttı.

Bazı işletmeler, bu yılın başında ham madde fiyatlarındaki artışı fiyatlara yansıttılar ve ham madde fiyatlarının daha sonra düşmesine karşın, bu işletmeler karlarını sürdürmek için zamlı fiyatları korudular. Ancak bu durumun, durgun istihdam piyasası ve ücret artışlarının satışları tehdit eder hale gelmesi ile birlikteortadan kalkması bekleniyor. Gıda ve enerji fiyatlarındaki artış hanehalkı bütçesinde zorluklar yaratıyor. Ancak Fed geçen hafta yaptığı açıklamada, uzun vadeli enflasyonun hedef seviyesinde ya da bu seviyenin altında kalmasının beklendiğini kaydetti.

Holland, Pennsylvania'da Naroff Economic Advisors Inc.'nin başkanı Joel Naroff, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Şiketler halen, henüz müşterilerine yansıtmadıkları ham madde fiyatlarındaki yükselişleri, fiyatlara geçme ihtiyacında olduklarını hissediyorlar" dedi ve "Emtia maliyetlerinden gelen enflasyon baskıları yılın ikinci yarısında gevşeyecek. Bu da Fed'e biraz rahatlık sağlayacak" yorumunda bulundu.