Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalar endişeli ve gerilimli bir süreçten geçtiği dönemde dünya, "yeni bir krize girilecek mi" korkusunu yaşarken, ABD ile Çin, sorunlar yaşanan ekonomik ilişkileri onarmak yolunda önemli adımlar atıyor.

Pekin'i ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Çin yönetimine karşı ılımlı mesajlar verdi. Biden küresel ekonomik istikrar için, ülkesinin Çin'le ortak bir zemin bulması gerektiğini söyledi.

Altı gün sürecek resmi temasları amacıyla Çin’de bulunan ABD Başkan Yardımcısı Biden, ziyaretin ilk gününde mevkidaşı Xi Jinping'le buluştu.

Çin'le yakın bir ilişkinin “çok önemli” olduğunu vurgulayan Biden, refah düzeyi yüksek, birleşik ve güçlü bir ülke olan Çin'in, ABD’nin yararına olacağını ifade etti..

Biden'in ziyareti iki ülke arasında borç geriliminin arttığı bir dönemde geldi. Çin, ABD hükümetinin en büyük borç vereni ve Pekin Yönetimi son dönemde ABD'nin “borç bağımlılığını” eleştiriyor.

ABD’den 1 trilyon dolar alacaklı olan Çin, Washington'a kamu açığını kapatmak için önlem alması çağrısında bulunmuştu.

Uzmanlar, Çin'in ABD tahvillerine bu kadar çok yatırım yaptığı için ülke içinde eleştirildiğini söylüyor.

2013'te Çin'in bir sonraki lideri olması beklenen Xi Jinping de ekonomik sorunların, iki ülke arasındaki ilişkilerde hakim konu olduğunu belirtti.

Bu arada Çin, Washington'un para birimi yuan konusundaki talebini yerine getirmeye devam ediyor. Yuan, dolara karşı son 17 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı.

Çinli politika yapıcılar yuanın referans seviyesini daha da yükselterek para biriminin daha değerlenebileceği yönünde bir sinyal verdi.

ABD yönetiminin iddiasına göre yuanın değerinin düşüklüğü, bir yandan ABD’nin Çin ile olan ticaret açığının artmasına yol açıyor, diğer yandan Çin ihraç ürünleri ABD pazarına daha rahat girerken, ABD malları Çin'e giremiyor.

Washingon'a göre düşük maliyetli Çinli mallar karşısında rekabet edemeyen Amerikalı imalat sektörleri zarar görüyor, ülkede işsizlik artıyor.