Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalar yeniden endişeli bir havaya girdi; en büyük tepki ise geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi yine Borsalardaki serbest düşüşler ile geldi. Küresel piyasalar, ABD ve Avrupa’nın ekonomik büyümelerine ilişkin endişelerin yeniden tırmanmasıyla, sert satışlar gördü.

Moral bozucu verilerin açıklandığı ve gelişmelerin yaşandığı Perşembe günü, Amerikalı Yatırım Bankası Morgan Stanley, Avrupa'daki borç krizi ve ABD ile Euro Bölgesi'nin ''resesyona tehlikeli biçimde yakın'' olmasını gerekçe göstererek, küresel büyüme tahminini aşağıya çekti.

Morgan Stanley, daha önce yüzde 4,2 olarak açıkladığı bu yıla ilişkin büyüme öngörüsünü yüzde 3,9'a,düşürdü. Banka, gelişmiş ekonomiler için büyüme beklentisini ise yüzde 1,5 kadar çekti. Öte yandan Morgan Stanley’nin karamsarlığı Çin’i de vurdu ve Çin’in 2012’ye ait büyüme beklentisi de aşağı yönlü revize edildi.

Ardından piyasada yeniden avrupalı bankalara yönelik endişeler öne çıktı.

İkinci olumsuz gelişme ise Amerikan Wall Street Journal gazetesinden gelen haberle yaşandı. Gazete, ABD Merkez Bankası Fed’in, Avrupalı büyük bankaların ABD'de bulunan birimlerindeki denetimini yoğunlaştırdığını yazdı.

Wall Street Journal'a göre Fed'in, Avrupalı bankalara incelemesini artırması, Avrupa'nın borç krizinin, ABD bankacılık sistemine yayılabileceği endişelerinin arttığını gösteriyor.

Diğer yandan ABD’den gelen olumsuz konut, imalat ve işsizlik verileri de piyasalarda kara bulutları hakim kıldı. Temmuz ayında ABD’de ikinci el konut satışları yüzde 3.5 düşüşle sekiz ayın en düşük seviyesine geldi; haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise 9 bin artışla 408 bine yükseldi.

Philadelphia Fed İmalat Sanayi Endeksi de Ağustos ayında, 3.2’den eksi 30.7 seviyesine düştü.

Tüm bu haberler ve kaygılar ile Avrupa borsalarında dün yüzde 5'in üzerinde sert satışlar yaşandı. Dünü ekside kapamış olan Asya borsaları ise haftanın son gününde de zarar etti ve 4. kez üst üste haftalık kaybına yöneldi.

İngiltere FTSE 100 Endeksi yüzde 4,4; Almanya DAX Endeksi yüzde 5,8 ve Fransız borsası da yüzde 5,4 oranında düştü.

Yurtdışındaki olumsuz havaya İMKB de uydu. Borsa yurtiçinde yüzde 4,19 oranında gerilerken, dolar da Türk Lirası’na karşı güçlendi.Yatırımcılar yeniden güvenli liman altına koştu.

Altının ons fiyatı 1829 dolar ile rekor seviyeleri gördü. İstanbul Kapalıçarşı’da da 24 ayar külçe altının gram fiyatı rekor kırdı.

Amerikan borsasında endişe öne çıktı. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 3,68 düşüşle 10.990'dan kapanırken, Nasdaq yüzde 5,22 düştü. S&P 500 Endeksi ise yüzde 4,46 oranındaki düşüş ile 1141 seviyesine geriledi.

Petrolde düşüş yaşanırken korku endeksi olarak da bilinen VIX, 40 seviyelerinin üzerine tırmandı.