Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerika Birleşik Devletleri'nin Sermaye Piyasası Düzenleme Kurulu SEC 2008'de patlak veren finans krizinin belli başlı aktörleri arasında yer alan bankalarla ilgili ön soruşturma dosyalarını yakarak imha etmekle suçlanıyor.

SEC’de çalışmış bir avukat, kurumun resmi bir soruşturma düzeyine çıkmayan dosyaları imha etmeyi prosedür haline getirdiğini iddia etti. SEC’den bir sözcü ise iddialara her belgeyi arşivlemelerinin gerekmediğini belirterek yanıt verdi.

Ön soruşturma dosyaları imha edilenler arasında spekülatör Bernard Madoff, Lehman Brothers, AIG, Deutche Bank, Bank of America ve Goldman sachs gibi isimler yer alıyor.

Avukat Darcy Flynn, SEC’te usülsüzlük yaşandığını düşünerek ortaya çıkmaya karar verdiğini ve 1990'larıın başından beri kurumun 9000'i aşkın dosyayı imha ettiğini söylüyor.

Avukatın bu sözleri üzerine Kongre'de yargı komisyonunun üyelerinden senatör Charles Grassley, SEC'ye bir mektup yazarak iddiaların incelenmesini istedi.

Grassley, soruşturmadan sorumlu bir kurumun ileride delil olarak kullanabileceği bulguları imha etmesinin akla yatkın olmadığını açıkladı.

SEC, 2008'deki krizden bu yana, mali sektörü denetleme sorumluluklarını yeterince yerine getirmemekle eleştiriliyor.