Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizi ve küresel ekonomik yavaşladığı sinyallerinin piyasaları yakıp kavurmasıyla, hedge fonlarında küresel hisse senetlerinin düşeceğine yönelik alınan pozisyonlar Temmuz 2009'dan bu yana en yüksek düzeyine tırmandı. Hisse senedi piyasaları, küresel endişeler sebebiyle 3 haftanın en büyük kayıp dönemini yaşıyor.

International Strategy&Investment Group'un Hedge Fonu Endeksi, 16 Ağustos'ta 45.8 puana gerileyerek, 2 yılın en büyük ölçekli açığa satışlarına işaret etti. Endeks, Şubat ayında 54.2'lerde seyrediyordu.

Profesyonel yatırımcılar, MSCI Tüm Dünya Endeksi'nin 22 Temmuz'dan bu yana yüzde 15 değer kaybetmesi ve S&P 500 Endeksi'nin rekor dalgalanmalara sahne olmasıyla karamsarlaştı. Dün İsveçli finansal regulatör Lars Frisell'in bankalararası borçlanmanın durma noktasına yaklaştığını söylemesi ve ABD'den olumsuz makroekonomik verilerin gelmesinin ardından hisse senetleri yeniden sert satışlar gördü.

Covenant Investors'ın baş yatırım müdürü Steve Shafer, hedge fonlarının Avrupa'nın mali durumunun akıbetinin yakında belli olacağını hissettiğini ve krizin ABD'ye de hızlıca yayılabileceğinin farkında olduğuna dikkat çekti. Shafer, kısa vadeye odaklanan açıkgöz traderların  ellerindekini ve kazandıklarını korumaya çalıştıklarını, olası bir piyasa düşüşüne karşı hazırlık olmaya çalıştıklarını ifade etti.