Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in 3. tur tahvil alım programına gideceğine yönelik spekülasyonların azalması ve verilerin ekonomik yavaşlamaya işaret etmesiyle Asya paraları geri adım attı.

Güney Kore'de açıklanan veriler, ülkedeki Tüketici Güveninin Mart'tan bu yana en düşük seviyede olduğuna işaret ederken, Filipinler'de de Temmuz ayı ithalatları yüzde 7.9 düştü. ABD'den gelen olumlu dayanıklı mal siparişleri ve konut fiyatları verileri, Fed'in üçüncü tur tahvil alım programına gideceğine yönelik spekülasyonları azalttı.

ABD'den gelen son ekonomik verilerin olumlu gelmesiyle, QE3 beklentilerinin azaldığını belirten Bank of Singapore Ltd.'ın Döviz stratejistlerinden Sim Moh Siong, doların değer kazanmasının bu beklentilerle uyumlu olduğunu söyledi.

Malezya ringgiti, dolar karşısında yüzde 0.3 değer kaybederek 2.9855'e düşerken, Güney Kore wonu, Endonezya Rupesi ve Singapur doları da yüzde 0.3'er değer kaybetti ve sırasıyla 1,085.55; 8,585 ve 1.2080 seviyelerinden işlem gördü. Filipin pezosu ise yüzde 0.2 düşüşle 42.542 seviyesine geriledi.

Küresek kaynaklar bu haftanın ilk 3 gününde aldıklarının 3.7 milyar dolar üzerinde Güney Kore wonu, Tayland ve Endonezya varlığı sattı.

ABD'de konut fiyatları Haziran ayında yüzde 0.9 artış kaydederek, Eylül 2005'ten bu yana en büyük artışa işaret etti. Dünyanın en büyük ekonomisindeki dayanıklı mal siparişleri ise Temmuz'da yıllık bazda yüzde 4 yükseldi.