Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

ABD'li ünlü yatırımcı Warren Buffett'ın sahibi olduğu Berkshire Hathaway şirketi Bank of America'ya (BofA) 5 milyar dolar tutarında yatırım yapacak.

Berkshire Hathaway'den yaptığı açıklamada, BofA, Berkshire Hathaway'e yıllık yüzde 6 kar paylı 50 bin adet kalıcı imtiyazlı hisse senedi satacak. BofA, Buffett'a yüzde 5 primli ödeme yaparak herhangi bir zamanda yatırımını geri alabilecek.

Berkshire Hathaway şirketi ayrıca hisse başına 7,14 dolar olmak üzere 700 milyon dolar tutarında BofA hissesi satın almayı garanti edecek ve şirket 10 yıl içiresinde herhangi bir zamanda bu garantileri kullanabilecek. BofA hisseleri Buffett'ın bankaya 5 milyar dolar yatırım yapacağı açıklamasından sonra yüzde 24 değer kazandı.

BofA'dan bir sözcü, Buffett'ın bu hafta BofA Üst Yöneticisi (CEO) Brian Moynihan'ı arayarak yatırım yapma önerisinde bulunduğunu, anlaşmanın müzakere edildiğini ve birkaç gün içinde tamamlandığını açıkladı.

Varlıkları bakımından ABD'nin en büyük bankası BofA'nın, milyarlarca dolarlık sorunlu tutsat (mortgage) kredileri sıkıntısının üzerinden henüz gelememesi yatırımcıları endişelendiriyordu.

Son haftalarda yatırımcılar, bankacılık sektöründeki yeni sermaye kurallarını karşılamak ve kayıplarını halletmek için bazı tahminlere göre 50 milyar dolar kadar sermaye artırımına ihtiyacı olabileceğinden kaygılanmaları nedeniyle hisselerini satmaya başlamıştı.

BofA'nın hisseleri yılbaşından bu yana değerinin yarısını ve Buffett ile anlaşma yapılmadan önce Ağustos ayında da değerinin yaklaşık üçte birini kaybetmişti.

Buffett'ın şirketi Berkshire Hathaway, 2008 yılında finansal krizin derinleştiği bir dönemde ABD'li Goldman Sachs ve General Electric şirketlerinden de hisse senedi satın almıştı.

Buffett, Goldman Sachs'a 5 milyar dolar ve General Electric'e 3 milyar dolar yatırım yapmış, bu yatırımlar karşılığında hisselerin yıllık kar payının yüzde 10 olması kararlaştırılmıştı.