Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalar, ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin bugün Jackson Hole'da merkez bankası liderleriyle yapılacak olan toplantıdaki konuşmasına odaklandı. Geçtiğimiz yılki Jackson Hole toplantısından 600 milyar dolarlık tahvil alım programınının sinyaliyle  çıkan Bernanke'nin bu yılki konuşması da dikkatle bekleniyor.

ABD ekonomisindeki yavaşlama sinyallerinin artması, piyasaları bu yıl da benzer türde bir beklentiye itiyor. Bu hafta yeni bir tahvil alım programının kapıda olabileceğinin spekülasyonlar adeta zirve yaptı.

Fed'in ABD ekonomisini desteklemek için harekete geçeceğine ilişkin beklentiler, bu haftanın ilk dört gününde hisse senetlerini yukarı taşıdı. Küresel piyasalar, önceki dört haftada ABD ve Avrupa'daki büyüme korkuları ve borç krizine yönelik endişelerle sert satışlar görmüştü.

Son verilerin ekonomideki kötüleşmeye işaret ettiğini belirten Capital Economics'in ABD ekonomistlerinden Paul Dales, özellikle konut ve imalat sektörlerindeki hızlı yavaşlamalara dikkat çekti.

Diğer yandan yatırımcıların Fed'in yeni bir parasal genişlemeye gideceğine yönelik umutlar, risk iştahında artışlara sebep oldu ve Salı günü yeni bir rekor kırmış olan altına sert düşüş yaşattı.

Ancak piyasalarda tüm bu olumlu havaya rağmen, piyasaların Fed'e ilişkin umutları boşa çıkabilir. Zira enflasyon ve bazı ekonomik verilerdeki olumlu sinyaller göz önünde bulundurulduğunda, Bernanke'nin bugün çok büyük açıklamalar yapmayacağına inanılıyor.

ABD'nin borçlanma maliyetlerinin rekor düşük seviyelerde seyretmesi de, Fed'in QE3'e gitmesini zorlaştıracak faktörlerden biri olarak görülüyor.

Dünyanın en büyük ekonomisindeki borçlanma maliyetleri, 2. Dünya Savaşı sonrası döneminin en düşük seviyelerinde bulunuyor. Bu da uzun vadeli faizlerin düşürülmesi ihtimalini azaltarak, yeni bir parasal genişleme için bulunan alanı daraltıyor.