Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin bugün Jackson Hole'da yapacağı konuşma ve ABD büyüme verisi öncesi, Asya piyasalarında hisse senetleri artı ve eksi bölgeleri arasında dalgalanırken, dolar euro karşısında bir haftalık zirvesinden düştü. Bakır üç gün süren rallisini tersine çevirirken, Avustralya doları değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saati ile 12:24'te yüzde 0.1'den daha az bir yükseliş gösterdi. Endeks gün içinde yüzde 0.2'lik bir düşüş göstermişti. Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.5 yükseldi. Dolar 16 önemli para biriminin 14'ü karşısında değer kaybetti ve euro karşısında yüzde 0.2 düşerek euro başına 1.4410 dolar seviyesine geldi. Avustralya doları yüzde 0.5 yükselerek 1.0478 dolar seviyesine çıktı. Altın ise iki aylık bir sürede ilk kez haftalık bazda kayıp yaşamaya hazırlanıyor.

Yatırımcılar, Fed'in ekonomiyi destekleme yönünde atabileceği adımlar konusunda fikir edinebilmek için, Başkan Bernanke'nin bugün Jackson Hole'daki konferansta yapacağı konuşmayı izliyor. Öte yandan bugün açıklanacak olan ABD ikinci çeyrek büyüme rakamının önceki açıklanana göre daha aşağıda çıkması bekleniyor. Nobel ödüllü Michael Spence, küresel resesyon şansının yüzde 50 olduğu tahmininde bulundu. Öte yandan, UBS AG, Çin ve Hindistan için büyüme tahminini düşürdü.

Hong Kong'da UBS Wealth Management'tan şef yatırım stratejisti Pu Yonghao, "Hisse senedi piyasaları yalnızca Jackson Hole konuşmasına bakmıyor, aynı zamanda reel ekonomiyi de izliyor" dedi ve "Son veriler, resesyon değilse bile daha yavaş bir büyümeyi işaret ediyor. Bernanke, ekonomi kötüleşirse, ilave teşvikler kullanmaya hazır olduğunun işaretini verecek" yorumunda bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde yükselen iki hisse karşılığı yaklaşık üç hisse değer kaybetti. Endeks bu hafta yüzde 0.2 yükseldi ve dört haftalık, yüzde 14 büyüklüğündeki düşüşü tersine çevirdi. Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.1 yükselirken, Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 0.1'lik bir kayıp yaşadı. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi, gün içinde yüzde 0.2 kadar yükseldikten sonra yüzde 0.1 aşağıda seyrediyordu.