Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsviçre ve Japonya'nın para birimlerini zayıflatmak için harekete geçmesiyle dolar sığınılacak liman statüsünü korudu; dolar Mayıs'tan bu yana en büyük kazancını kaydetti.

Bloomberg'in verilerine göre dolar, Ağustos ayında en çok işlem gören 9 para birimini kapsayan sepetin karşısında yüzde 1.2 değerlendi. ABD doları, geçtiğimiz yıl bu zamandan, 2011 Temmuz ayına kadar yüzde 14 gerilemişti.

ABD Merkez Bankası Fed'in faiz oranlarını 2013'ün ortalarına kadar rekor düşük seviyede tutacağını açıklaması ve Standard&Poor's'un ülkenin kredi notunu AAA'dan AA+'ya çekmesine rağmen ABD varlıklarının talebi yükselmeye devam etti.

Dolarla birlikte adı sığınılacak liman olarak anılan diğer 2 para birimi olan İsviçre frankı ve Japon yeni ise, rekor seviyelere tırmanmalarının ardından hükümetin müdahaleleriyle zayıflatılmaya çalışılıyor.

Doların 3. çeyreğin sonuna kadar alımda olacağını söyleyen New York'taki Wells Fargo&Co.'nun Döviz stratejistlerinden Nick Bennenbroek, doların, yen ve İsviçre frankına kıyasla çok daha ucuz olduğunun ve Fed'in de bu sebeple müdahaleye ihtiyaç duymayan tek merkez bankası olduğunun altını çizdi.

Geçtiğimiz hafta yen karşısında yüzde 0.1 değerlenerek 76.64 seviyesine çıkan dolar, İsviçre centi karşısında da yüzde 2.7 primle 80.63 seviyesine yükseldi.

Dolar için belirlenen Bloomberg Korrelasyon Ağırlıklı Döviz Endeksi, 88.3486'dan 89.4521'e çıktı. Dolar, yen karşısında 76.68'den; frank karşısında da 80.96 İsviçre centinden işlem gördü.